Regelgeving medische post

Welke regels gelden bij het versturen van medisch materiaal

Als je medisch materiaal verstuurt moet je rekening houden met de internationale regels voor het versturen van micro-organismen. Deze regels zijn ontwikkeld door de Wereldgezondheidsorganisatie. Het uitgangspunt van deze regels is mensen beschermen tegen de risico’s bij transport van deze stoffen.

Twee soorten micro-organismen

Als het gaat om transport worden micro-organismen ingedeeld in 2 groepen:

  1. Goed verpakte diagnostische monsters, kweken of genetisch gemodificeerde micro-organismen, die zonder al te veel regelgeving per post mogen worden verstuurd.
  2. Infectueuze stoffen die volledig moeten voldoen aan de voorschriften voor verzending op dat gebied. Deze stoffen mogen niet per post worden verstuurd.

Controle op zendingen met medisch materiaal

Alleen verpakkingen die goedgekeurd zijn door bijvoorbeeld TNO worden door PostNL toegelaten. Deze verpakkingen zijn herkenbaar door één van de volgende aanduidingen

  • 'Biologische stof categorie B'
  • 'UN3373'
  • 'Genetisch gemodificeerde micro-organismen'
  • 'UN3245'

Verder moet de verpakking melden dat deze door PostNL is toegelaten. Alle verpakkingen met diagnostische monsters waar dit niet op staat worden geweigerd.

Wijzigingen in de regelgeving

Voor eventuele wijzigingen in de regelgeving kun je het beste contact opnemen met de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Wij adviseren u om niet meer verpakkingen aan te schaffen dan je voor een jaar nodig hebt. Zo blijf je niet met een onbruikbare voorraad zitten als de regels gewijzigd worden.

Diagnostische zendingen naar het buitenland

Zendingen met diagnostische monsters of genetisch gemodificeerde micro-organismen mogen niet per luchtpost worden verzonden.

Contact met PostNL Klantenservice

Wij besteden veel zorg aan het tijdig verzenden van medische post. Mocht er toch iets mis gaan met je zending of heb je nog vragen over het versturen van medische post, neem dan contact met ons op.