4 voordelen van offline marketing

Zonder een behoorlijke social media strategie lijk je tegenwoordig geen klanten meer te kunnen bereiken. Vooral jongeren zijn alleen nog maar via Instagram, YouTube of andere kanalen aan te spreken, zo lijkt het. Bedrijven stoppen dan ook veel tijd en geld in hun social media strategie, en vergeten daarbij dat je klanten ook offline kunt bereiken.

Blog 2 (panel)

Ondanks de groei van social media is er een groeiende groep die hun social media account juist weer opzeggen. De informatieovervloed is voor veel mensen een reden om selectiever te worden met wat ze online willen volgen en doen. En zo meer tijd voor zichzelf vrij te maken.

Niet alleen jongere, maar ook oudere generaties zijn kritischer geworden in hun social media gebruik. Ouderen zijn, als ze al online te vinden zijn, vooral op een platform als Facebook te vinden. Het vertrouwen in dit platform is sinds de privacyschandalen van afgelopen jaren een stuk minder geworden.

Veel gebruikers hebben Facebook inmiddels verlaten of overwegen dit te doen. En zij die wel zijn gebleven willen ook liever persoonlijk contact dan benaderd worden via hun Facebookpagina. Wil je deze groepen goed bereiken dan is het hoog tijd na te denken over een traditionelere manier. Bijvoorbeeld via offline marketing.

Offline marketing

Offline marketing betekent niets anders dan: je doelgroep bereiken via traditionele media, buiten het internet om. Denk aan een billboard langs de snelweg of abri-posters in bushokjes, een stand op een evenement of beurs, huis-aan-huis folders, relatiegeschenken of kortingsacties via de post. De mogelijkheden zijn legio. Als je doelgroep heel lokaal is, is offline marketing zelfs dé manier.

Dit zijn de belangrijkste voordelen van offline marketing:

  1. Je naamsbekendheid vertrouwen nemen toe
    Je naam voorbij zien komen op tv of in de krant, of horen op de radio is een manier om een groot publiek te bereiken én om snel voor naamsbekendheid te zorgen. Wie herinnert zich niet: ‘Ik ben toch niet gék’ campagne van Mediamarkt of ‘Kruidvat; steeds verrassend altijd voordelig’? Herhaal je boodschap en merknaam, en naamsbekendheid stijgt enorm.
  2. Je laat zien dat je moeite doet
    Een brief op de deurmat met postzegel en naam van de gedresseerde erop, er zullen weinig mensen zijn die hem niet zullen openen. Een direct mail straalt uit dat iemand moeite heeft genomen om je te bereiken. Daarnaast: je valt op en prikkelt de nieuwsgierigheid van je doelgroep. Wat zorgt dat jouw naamsbekendheid weer toeneemt.
  3. Je krijgt interactie door de persoonlijke benadering
    Een persoonlijke benadering en offline contact geeft (potentiële) klanten het gevoel dat ze belangrijk zijn. Je kijkt elkaar letterlijk in de ogen en hebt interactie. Op straat, op een beurs of tijdens een event. Een handdruk en een gesprek maken meer indruk dan likes op Facebook of Instagram.
  4. Je valt makkelijker op
    Online is het lastig de aandacht te trekken of vast te houden. Maar een groot billboard langs de snelweg kan niemand ontgaan. Heb je niet veel budget tot je beschikking? Denk dan klein. Ook via de brievenbus val je op.

Auteur: Wietze Willem Mulder, redacteur sprout.nl

Doe de directmailcheck

Laat je direct mail door ons checken en ontvang praktische tips over hoe je deze direct mail nóg succesvoller maakt. Benieuwd naar de mogelijkheden van direct mail?