Grote Marketing Enquête: direct mail blijft populair

Welke media hebben het meeste effect als je je doelgroep wilt bereiken? In de mediamix blijft direct mail populair. Marketeers hebben nog altijd hoge verwachtingen van dit middel. Dat blijkt uit de Grote Marketing Enquête 2019 van Adformatie.

Grote Marketing Enquête: direct mail blijft populair (panel)

Wat zijn de wensen en prioriteiten van marketeers in Nederland? Jaarlijks maakt Adformatie in samenwerking met onafhankelijk marktonderzoeksbureau DVJ de balans op. Voor de Grote Marketing Enquête 2019 werden 321 marketeers ondervraagd.

Meer dan social media

De media die marketeers het afgelopen jaar het vaakst hebben ingezet, zijn e-mail (door 80% genoemd) en branded content op social media (73%). Precies de helft van de marketeers heeft het afgelopen jaar direct mail ingezet. Daarmee is dm populairder dan bijvoorbeeld tijdschriften (43%), folders (31%) en tv (17%).Het valt op dat in de business-to-business-marketing meer gebruik werd gemaakt van direct mail (54%) dan in de consumentenmarketing.

Succes met direct mail

Ook werd marketeers gevraagd van welke media zij het meeste effect verwachtten. Hierin verschillen de resultaten sterk van die van vorig jaar. Televisie maakte vorig jaar een comeback. Dit jaar wordt het door maar vier procent genoemd als het meest effectieve medium. Het hoogst scoren hier e-mail (21%) en conversaties op social media (17%). Ook direct mail staat in de top 3 en wordt door 14% van de marketeers genoemd. Het wordt gemiddeld als effectiever gezien dan branded content op social media (genoemd door 13%) en search (12%). In de business-to-business-marketing verwacht zelfs 17% van de marketeers het meeste effect van direct mail.

Klantenbinding

In het onderzoek geven marketeers antwoord op de vraag wanneer een campagne succesvol is. Dit jaar geeft 61 procent aan dat klantenbinding de belangrijkste maatstaf voor succes is. Dat was vorig jaar anders. Toen vond nog niet eens één op de vier marketeers dit. Sowieso vindt meer dan de helft dat marketeers meer bezig moeten zijn met de lange termijn. Hoe populair middelen als influencermarketing ook zijn, ze zijn volgens de marketeers te veel gericht op snel effect bereiken. Wil je klanten binden, dan moet je op een geloofwaardige manier communiceren. Dat kan via social media of e-mail, maar ook via de brievenbus.

Plek voor direct mail in de marketingmix

De laatste jaren is marketing steeds sterker gericht geweest op social media. Toch kun je gerust stellen dat direct mail nog steeds een effectief middel in de marketingmix is. Niet alleen verwachten marketeers er flink succes mee te behalen, maar liefst 8% geeft aan het in het komende jaar meer te zullen inzetten. Bij business-to-business is dat zelfs 11%. Het is begrijpelijk dat websites van merken, social media en e-mail populair zijn als marketinginstrument. Ondanks dat blijft ook direct mail de komende jaren belangrijk in de marketingmix.

Doe de directmailcheck

Laat je direct mail door ons checken en ontvang praktische tips over hoe je deze direct mail nóg succesvoller maakt. Benieuwd naar de mogelijkheden van direct mail?