Waarom begrijpelijke taal?
Teksten bestaan in alle soorten en maten. Van teksten in kindertaal tot die in de meest ingewikkelde vaktaal. Allebei zijn voor de gemiddelde Nederlander niet fijn om te lezen. Uit onderzoek blijkt dat 95% van de Nederlanders het liefst teksten in begrijpelijke taal leest. Ook hoogopgeleide mensen. Als je dus wilt dat je boodschap overkomt, kun je beter in begrijpelijke taal schrijven.
Wat is begrijpelijke taal?
Begrijpelijke taal bestaat uit korte actieve zinnen zonder moeilijke woorden en vaktaal. Maximaal 12 woorden in een zin is genoeg. Ouderwetse woorden komen in een begrijpelijke tekst niet voor. Verder heeft de tekst heeft een duidelijke opbouw. Aan de hand van duidelijke tussenkoppen lijkt het alsof je aan de hand door de tekst wordt meegenomen. Die koppen zijn vragen waar de lezer antwoord op verwacht.
Wat moet je doen als je gaat schrijven?
Voordat je aan de slag gaat, moet je duidelijk hebben voor wie je schrijft. Stel jezelf de vraag wat de lezer moet weten en wat hij moet doen. Met die antwoorden in je achterhoofd ga je aan de slag. Je begint met het schrijven van de eerste alinea. Hierin vertel je in maximaal vier zinnen:
- Wat er aan de hand is (aanleiding)
- Waarom je dit bericht schrijft (doel)
- Wat je in het bericht vertelt (inleiding)
- Wat je van de lezer verwacht (resultaat)
Daarna schrijf je de belangrijkste vragen op die de lezer over het onderwerp kan hebben. Die vragen vormen de structuur van je bericht en gebruik je als tussenkopjes. Je hoeft daarna alleen nog de antwoorden toe te voegen. Schrijf de antwoorden op zoals je ze zou uitspreken. Dan krijg je vanzelf korte en actieve zinnen. De kans dat je ouderwetse woorden gebruikt, is dan ook kleiner.
Welk trucje kun je tijdens het schrijven gebruiken?
We hebben een handige tip als je bij het schrijven vastloopt. Kijk dan even van het scherm en plaats in gedachten een kind voor je. Vertel hem wat je wilt zeggen en schrijf die zinnen op. Je merkt dat ingewikkelde woorden of vaktaal dan wegblijven. Het helpt echt heel goed!
Meer weten? Heb je een direct mail op de plank liggen en twijfel je of je tekst wel overkomt? Doe de directmailcheck en krijg tips hoe je je direct mail nog succesvoller maakt.