Tip 1: schrijven is schrappen
Vaak gebruiken we veel woorden om iets te vertellen. Wil je dat je tekst wordt gelezen? Houd het kort. Schrijf alleen op wat nodig is om je doel te bereiken. Twijfel je of je bepaalde informatie wel of niet moet noemen? Vraag je dan af wat er gebeurt als je het weglaat. Is het antwoord ‘niets’? Laat de informatie dan weg.
Tip 2: schrijven is vragen stellen
Welke vragen heeft de lezer bij jouw verhaal? Schrijf die vragen op. Ze helpen de lezer om snel de kern uit je verhaal te halen. Maar dat niet alleen. Ze helpen jou om structuur in je verhaal aan te brengen. Je hoeft alleen nog de antwoorden op de vragen op te schrijven en klaar ben je. Meer hoef je niet op te schrijven. Op overbodige informatie zit de lezer niet te wachten.
Tip 3: schrijven is spelen met punten
Zorg dat schrijven leuk is en leuk blijft. Voorkom dat je vastloopt en geen raad meer met je tekst weet. Schrijf daarom korte zinnen. 12 woorden in een zin is echt genoeg. Vind je het schrijven van korte zinnen moeilijk? Maak er een spel van om punten te zetten. Dus geen komma, en, want of omdat. Maar een punt. De punt kan echt je redder in nood zijn. Probeer het maar. Dan merk je dat het werkt.
Tot slot: schrijven is doen
Schrijven leer je door het te doen. Je zult zien dat je snel met sprongen vooruit gaat. Kun je nog wel wat meer schrijftips gebruiken? Lees dan ook de blog 'Hoe pak jij de aandacht?'. Ben je klaar met schrijven en ligt je direct mail klaar? Doe dan ook nog even de directmailcheck. Misschien hebben we nog wat handige (schrijf)tips voor je waarmee je je direct mail nog succesvoller maakt. Doen dus!