Sociale verantwoordelijkheid steeds belangrijker

Bedrijven hebben de macht om het verschil te maken

In de wereld van marketing en communicatie speelt duurzaamheid een steeds grotere rol. Denk aan het gebruik van gerecycled papier voor een directmailcampagne. En hoewel er op het gebied van materiaal volop duurzame innovaties plaatsvinden, gebeurt er meer. Veel meer.

Sociale verantwoordelijkheid steeds belangrijker (panel)

Kevin Dunckley van HH Global legt uit waarom bedrijven aan zet zijn als het om sociale verantwoordelijkheid gaat.

Duurzaamheid voorop

“Duurzaamheid is essentieel in onze business. Zo rond 2012 begon het een steeds belangrijker onderwerp te worden en de afgelopen zes jaar is het echt de kern van onze bedrijfsvoering.” Kevin Dunckley is Chief Sustainability & Innovation Officer bij HH Global en duidelijk een man met een missie. “Wij doen er alles aan om duurzaam te ondernemen en dat verwachten we ook van onze partners. En zij van ons! Vijf jaar geleden vroegen wij nog aan een klant of ze misschien gebruik wilden maken van gerecycled papier. Maar nu eisen ze duurzame opties en keuzes. Klanten willen tegenwoordig weten waar iets geproduceerd wordt, hoe, door wie en met welke materialen. De wereld is volledig veranderd op dat gebied.”

Duurzaamheid loont

“Een van onze klanten is Unilever. Duurzaamheid zit echt in hun DNA. In de productie van verpakkingen en reclamemateriaal verwachten ze een minimale hoeveelheid plastic, geen pvc’s en recyclebare materialen. Want ook zij zien dat consumenten steeds vaker groene producten kiezen. Ben & Jerry’s is daarvan een mooi voorbeeld.” En daarin zit meteen een belangrijke les, vindt Kevin: “Bedrijven zijn vaak bang dat duurzaamheid extra geld kost. Dat is niet zo. Je wint enerzijds de voorkeur van de consument. En anderzijds kun je door de keuze voor bijvoorbeeld lichter of minder verpakkingsmateriaal, besparen op productie- en transportkosten. Zo verminder je meteen je CO2-uitstoot.”

Investeren in vooruitgang

“Juist omdat klanten steeds meer kiezen voor merken die bijdragen aan een betere wereld, zullen merken die niets doen op termijn verdwijnen. Dat zien de grote financiers ook. Zij verwachten daarom een goed ESG1-plan* van de bedrijven waar ze in investeren. Omdat ze weten dat de organisaties die er niets aan doen over tien jaar niet meer bestaan. Zo verwachten twee kanten meer duurzaamheid van je als bedrijf: je klanten én je financiers.

De trend is sociaal

Op dit moment is er duidelijk een verbreding van het duurzaamheidsbeleid bij bedrijven, ziet Kevin: “Eerst lag de focus vooral op het milieu en het gebruik van duurzame materialen. Dat is nu aan het verbreden naar sociale betrokkenheid. We werken steeds vaker met bedrijven waar vrouwen aan het roer staan of mensen met een andere etnische achtergrond. Ook is er bij veel bedrijven een groeiende rol voor mensen met een beperking. Het bestuur van een organisatie en wie er werken zijn dus steeds belangrijker. En of ze zich bijvoorbeeld inzetten voor vluchtelingen. Of voor de lokale gemeenschap. Of tegen huiselijk geweld.”

Innovatie is essentieel

Er zijn allerlei innovaties gaande op het gebied van duurzaamheid, vertelt Kevin: “Techniek speelt natuurlijk een belangrijke rol. Wij hebben bijvoorbeeld een speciaal dashboard ontwikkeld waarop je precies kunt zien wat de impact is van je campagne. En dan niet in abstracte getallen, maar concreet: hoeveel voetbalvelden bos of olympische zwembaden water je bespaart. Dat inzicht spreekt tot de verbeelding. Bedrijven zetten die inzichten in in hun verhaal naar buiten. Bovendien zie je zo heel snel waar je tekort schiet.” Maar ook productinnovaties blijven belangrijk: “Zo werkt papierfabriek Crown Van Gelder aan papier dat deels is gemaakt van suikerbietenpulp. Een mooi en duurzaam alternatief.”

Duurzame direct mail met impact

Als specialist op het gebied van marketing weet men bij HH Global hoe effectief de inzet van direct mail is. Kevin: “En daarbij is een papieren mailing niet per se meer of minder duurzaam dan een digitale. Dat hang van heel veel factoren af. En qua effectiviteit zien wij dat het vooral de combinatie digitaal en fysiek is, die goed werkt. Zeker nu mensen veel thuis zitten is de impact van een fysieke mailing enorm. Ook, misschien verrassend, binnen een jongere doelgroep. Zij vinden het heel leuk om post te krijgen en voelen zich dan speciaal. Bovendien blijft een mailing vaak in huis liggen en zo door anderen gelezen. Daar ligt meteen een hele grote kans voor je duurzame verhaal: plaats op het papier een QR-code waardoor mensen op hun mobieltje zien waar het papier geproduceerd is en met welke impact op het milieu. Zo verhoog je de betrokkenheid van je klanten bij je merk.”

Over HH Global

HH Global is een wereldwijd opererend bedrijf en biedt oplossingen voor de outsourcing van creatieve producties voor merken in meer dan 50 landen. Ze detacheren, adviseren en zijn gespecialiseerd in totaaloplossingen met betrekking tot drukwerk, verpakkingen en vormgeving. Onder hun klanten horen bedrijven als Unilever, Google en Bayer. Bij HH Global werken 3.330 mensen.

* ESG = Environmental, social & (corporate) governance. Verwijst naar de drie centrale factoren bij het meten van de duurzaamheid en maatschappelijke impact van een bedrijf.

Meer weten? Lees alles over direct mail of neem contact met ons op.

Doe de directmailcheck

Laat je direct mail door ons checken en ontvang praktische tips over hoe je deze direct mail nóg succesvoller maakt. Benieuwd naar de mogelijkheden van direct mail?