1. Laat de indexzone vrij op het poststuk

Of het nu om een staande of liggende indeling gaat, handig om een vlak van 20 mm bij 140 mm leeg te laten. Naast de kleur wit zijn pasteltinten ook mogelijk. Wat is de reden hiervoor? Binnen deze regel worden de sorteercodes geprint, zodat je post met de machine kan worden gesorteerd in plaats van met de hand.

2. Vermeld het retouradres op de adreszijde op één regel

Voor bijna alle poststukken, behalve voor het brievenbuspakje, geldt dat je het afzenderadres op één regel vermeldt. Waarom? Anders bestaat de kans dat je poststuk op het afzendadres wordt gesorteerd. Dan ontvangt dus niet je klant, maar jijzelf je eigen post. Dat is natuurlijk zonde van de moeite en het geld!

3. Zorg voor voldoende verschil tussen wit en zwart

Print de adressering bij voorkeur met zwarte letters op een witte achtergrond. Dit levert de allerbeste leeskwaliteit op. Let ook op de printkwaliteit. Dat voorkomt dat de inkt vlekt als je post ergens mee in aanraking komt. Hierdoor verwerken we je post sneller en dat scheelt weer in de kosten.

4. Zet het duurzaamheidslogo op je post

Wij bezorgen post en pakketten CO₂-neutraal in heel Europa. Kies je voor ons? Dan maak je een groene keuze. Wil je dat laten zien? Zet dan het duurzaamheidslogo op je post.

5. Plaats het ‘Port Betaald’-logo in de rechterbovenhoek

Dan is het namelijk duidelijk voor iedereen dat je als afzender de portokosten heeft betaald. Ook weet je ontvanger dat het poststuk door PostNL verwerkt en bezorgd is. Je kunt het logo in allerlei formaten downloaden. Je kunt ook een attentiezegel maken.

6. Codeer je poststukken

Wanneer je de poststukken uniek identificeert zorgt dat voor een snelle en goede verwerking van je post. Coderen via een unieke identificatie levert ook nog eens korting op.

7. Design je selfmailer op de juiste manier

Selfmailers zijn gesloten of gevouwen poststukken zonder envelop of verpakking. Je verzendt deze post zonder folie, envelop of banderol. En je sluit hem af met lijmpuntjes, streeplijm, een sluitzegel of scheurperforaties. Je kunt een selfmailer ook ontwerpen met een klep aan de voorzijde mits er aan de onderzijde dan maar één rand zichtbaar is. Om je poststuk machinaal te kunnen verwerken en dus te besparen , is het in ieder geval noodzakelijk dat de onderzijde van de selfmailer volledig gesloten is.

Bonustips voor foliezendingen

Afmeting en gewicht

De afmetingen van het poststuk zijn maximaal 324 x 229 x 10 mm. Het gewicht van het poststuk met folie is maximaal 350 gram. Het poststuk is rechthoekig en heeft geen uitsparingen. Als je een bijlage toevoegt, dan is die niet groter of zwaarder dan het poststuk zelf.

Buigzaamheid

Je poststuk en de bijlage zijn van buigzaam papier maar met voldoende stijfheid.

Type folie

Gebruik stevige folie van bijvoorbeeld 25 µ met goed gesealde lasnaden die niet scheuren als er aan het plastic wordt getrokken. De folie omvat het poststuk en de bijlage nauw. De lege ruimte is aan de lange zijde maximaal 35 mm en aan de korte zijde maximaal 10 mm. De folie plakt niet (antistatisch). De hoeken van het poststuk en de bijlage beschadigen de folie niet.

Adressering

Voorkom dat het adres achter de lasnaad onder de folie valt.

Twijfels over de vormgeving?

Informeer bij je accountmanager naar de mogelijkheden of stuur een mail naar osm@postnl.nl. We helpen je graag verder.