Duurzaam bezorgd

10 groene redenen om PostNL te kiezen

Als PostNL nemen we onze verantwoordelijkheid. Daarom doen we er alles aan om CO₂ te reduceren. En waar we nu nog geen CO₂ kunnen reduceren, compenseren we. Op die manier garanderen we dat jouw post en pakketten vanaf 1 januari 2022 van deur tot deur met netto nul CO₂ worden bezorgd. Hoe doen we dat precies? Download de infographic met 10 groene oplossingen.
Download de infographic
English version

Lucht uit je verpakkingen

Lucht uit je verpakking

Gemiddeld bestaat zo’n 50% van de inhoud van een verpakking uit lucht. Dat betekent onnodig veel karton en minder pakketten in één bus. Slecht voor het milieu dus. Door je zending slimmer te verpakken verstuur je minder lucht. Dat maakt je logistieke proces efficiënter én duurzamer. We geven je advies over je verpakkingsproces en met onze 1.400 verschillende verpakkingen vinden we altijd wel een passende oplossing.

Lees meer over lucht uit verpakkingen
Groen grootvervoer in de first mile

Groen grootvervoer in de first-mile

We vervangen fossiele brandstoffen van onze vrachtwagens door duurzame alternatieven. Zo maximaliseren we het gebruik van hernieuwbare diesel (HVO100), waarmee we 90% minder CO₂-uitstoot hebben. En gebruiken we BIO-LNG in onze vrachtauto’s. In 2023 wordt bijna de helft van alle kilometers bij grootvervoer gereden op duurzame brandstoffen.

Schoner internationaal vervoer

Schoner internationaal vervoer

In samenwerking met de TU Delft ontwikkelden we een rekenmethode waardoor we nu CO₂-uitstoot meenemen in onze keuze voor vliegvervoer. Zo selecteren we vliegtuigen die minder CO₂-uitstoten en zetten we binnen Europa steeds vaker vrachtwagens in als alternatief voor het vliegtuig. Dat zorgt voor aanzienlijk minder CO₂-uitstoot.

Emissievrij sorteren

100% CO₂ emissievrij sorteren

Jouw post en pakketten worden in onze sorteercentra 100% CO₂ emissievrij gesorteerd. Mede dankzij het gebruik van zonnepanelen, zuinig verbruik van energie en inkoop van duurzame energie behoren ze zelfs tot de meest duurzame van Nederland. Daarom is de CO₂ voetafdruk van onze sorteercentra nul.

Last mile bezorging op groene energie

Last-mile bezorging op groene energie

Om jouw post en pakketten in de last-mile zo duurzaam mogelijk te bezorgen maken we zoveel mogelijk gebruik van emissievrije voertuigen. Zo rijden we al met ruim 1.500 elektrische bussen, (bak)fietsen en scooters. En schalen we dit aantal continu op. Bovendien bezorgen we al 220 jaar post en brievenbuspakketjes met de beenkracht van onze bezorgers. Meer dan 90% van onze postbezorging is al emissievrij.

Stadshubs

Stadshubs

Om aan een leefbare omgeving bij te dragen, bundelen we zendingen uit alle windrichtingen in stadshubs aan de rand van tien steden. Dat zorgt voor minder vervoersbewegingen en minder overlast. Van daaruit bezorgen we met 100% elektrische voertuigen. Zo verduurzamen we de logistiek naar jouw locaties in de stad. In Den Haag zorgt dit bijvoorbeeld al voor 40% minder vervoersbewegingen en tot 75% minder CO₂-uitstoot per vestiging.

Lees meer over stadshubs
Bezorging direct uit winkel

Bezorging direct uit je winkel

Wij helpen jou om de deur tot deur afstand van jouw pakket zo kort mogelijk te maken. Door bestellingen direct uit een van je lokale winkels te leveren aan de consument. Binnen dezelfde stad doen we dat op de fiets en anders via ons efficiënte netwerk door heel Nederland. Dit bespaart een hoop transportbewegingen en CO₂-uitstoot.

Bezorgen wanneer het uitkomt

Bezorgen wanneer het uitkomt

Met de bezorgopties van PostNL kunnen jouw klanten aangeven wanneer ze hun pakket willen ontvangen. Hierdoor is de kans groter dat de bezorging in één keer goed gaat. Ook hebben we pakketkluizen-aan-huis, brievenbuspakketten direct door de brievenbus en komen er steeds meer pakket- en briefautomaten bij. Daar kan de consument 24/7 terecht. Dankzij al deze oplossingen rijden wij veel minder onnodige kilometers.

Lees meer over onze bezorgopties
Inzicht in jouw C02-uitstoot

Inzicht in jouw CO₂-uitstoot

Meten is weten. Daarom ontvang je elk kwartaal een rapportage die inzicht geeft in jouw CO₂-uitstoot per pakket. En laten we zien hoe groot het resterende deel CO₂-uitstoot is dat PostNL voor jou compenseert.

Voor onze klanten is de kwartaalrapportage beschikbaar. Wil je deze ontvangen? Geef dit aan via onderstaand contactformulier.
C02 compensatie

CO₂-compensatie

Ondanks de groei van het aantal pakketten hebben we onszelf een ambitieus doel gesteld. In 2030 willen we alle post en pakketten volledig uitstootvrij bezorgen. Dit doen we met concrete plannen die de CO₂-uitstoot per kilometer ieder jaar verder verminderen. Tot die tijd compenseren we de resterende CO₂-uitstoot. Zo garanderen we vanaf 1 januari 2022 een netto nul CO₂-uitstoot van deur tot deur.

Lees meer over CO₂-compensatie

Neem contact op

Heb je een vraag of opmerking? Laat het ons weten!

Aanhef
optioneel