Wat kun je zelf doen voor duurzaamheid?

6 tips om bewuster te versturen en ontvangen

Als grote post- en pakketbezorger zijn we ons sterk bewust van de invloed die we op de wereld om ons heen hebben. We bezorgen elke dag in elke straat en willen dat met zo min mogelijk CO₂-uitstoot doen. Wil je zelf ook bewuster met je post- en pakketten omgaan? Gebruik dan onze handige tips. Zo verminderen we samen onze impact op de planeet.

1. Laat je pakket efficiënt bezorgen

Wist je dat je ons heel simpel kunt helpen door je bezorgvoorkeuren in te stellen? Kies je voor bezorging bij een PostNL-punt of pakketautomaat, dan hoeven we minder kilometers te maken. Want onze bezorger kan dan jouw pakketten en die van anderen in één keer op dezelfde plek afleveren. En wil je het helemaal goed doen, haal je pakket dan op met de fiets of lopend op. Zo stoot je zelf geen extra CO₂ uit.

2. Ga zuinig om met je retouren

Voorkom retourneren, dan heb je geen extra uitstoot. Wil je toch iets retour sturen? Geef het direct mee aan de bezorger als we je pakketje komen bezorgen (retour aan de deur). Dat scheelt jou en ons weer extra kilometers. En bewaar altijd de originele verpakking als je twijfelt over je bestelling. Door je retour in dezelfde verpakking te versturen ga je namelijk eenvoudig verspilling tegen.

3. Slim verpakken en versturen

Wil je iets versturen? Verpak het dan zo efficiënt mogelijk. Op onze site vind je allerlei handige verpakkingen. De kans is dus groot dat de perfecte doos voor jouw pakket ertussen staat. Zo verstuur je zo min mogelijk ‘lucht’. En wij houden meer ruimte over in onze bussen, dus kunnen we meer pakketten meenemen per bezorgronde.

4. Laat je kleding reinigen voor een frisse tweede kans

Heb je kleren die je eigenlijk nog wilt dragen, maar moeilijk schoon te krijgen zijn? Geef ze gewoon aan ons mee. Wij brengen je kleren dan bij onze partner Dobbi, waar ze worden gewassen – of gestoomd als dat nodig is. Binnen 3 dagen bellen we weer bij je aan met je schone kleren. Je kunt ze dus meteen weer dragen.

5. Maak een ander blij met je oude kleren

Heb je kleren die je zelf niet meer draagt, maar waar verder niets aan mankeert? Gooi ze dan niet weg, maar geef ze aan een ander! Via onze samenwerking met het Leger des Heils en Dobbi kun je bij ruim 800 PostNL-punten je oude kleding en schoenen doneren. Het Leger des Heils vindt vervolgens een nieuwe drager voor je kleding.

6. Past het door de brievenbus? Dan hoeft het niet mee met de bus

Heb je een klein en vooral dun pakketje om te versturen? Verstuur hem dan als brievenbuspakje. Onze postbezorgers nemen die dan mee op hun ronde. Ze worden in het laatste stuk vaak lopend of met de fiets bezorgd. En onze pakketbezorgers hebben zo weer plek in hun bus voor andere pakketten. In onze webshop vind je brievenbusdozen in allerlei formaten.

Meer over duurzaamheid

Onze duurzaamheidsaanpak

Als grote speler in de logistiek nemen we onze rol in de samenleving erg serieus. Daarom steken we veel energie in het verduurzamen van onze organisatie en processen.

Meer duurzaamheidstips?

Gaan je handen jeuken van deze tips en wil je meer doen? Milieu Centraal geeft allerlei tips en informatie. Er staat altijd wel iets bij voor jouw wensen en situatie.