Gratis lesmateriaal basisonderwijs

Post in de klas

Post ontvangen is een bijzonder moment. En is er veel over te vertellen. Daarom maakten we samen met een onderwijsexpert 4 lespakketten voor leerlingen van basisscholen. Elk pakket bestaat uit een handleiding en materiaal voor op het digibord. Zo maakt elke leerling op een speelse manier kennis met de wondere wereld van post en pakketten.

Lespakketten voor iedere leeftijdsgroep

Elk lespakket heeft een eigen thema dat aansluit bij de belevingswereld van de leeftijdsgroep. Deze lespakketten voor de basisschool zijn helemaal gratis. Heb je vragen over de lespakketten? Mail ons op postindeklas@postnl.nl. Of vraag de lespakketten meteen aan.

Lesmateriaal voor groep 1 en 2: Allemaal post!

Kinderen in groep 1 en 2 maken kennis met de verliefde pakketbezorger Malti. Zij bezorgt pakketten met een elektrische bakfiets en is verliefd op haar collega Luuk. Luuk is postbezorger en gebruikt een gewone fiets. Door de ogen van Malti en Luuk leren kinderen wat brieven, kaarten, pakketten, stempels, postzegels en brievenbussen zijn. Op een creatieve manier. Met duidelijk materiaal en leuke spelopdrachten.

Susan, leerkracht groep 1/2

“Een fijne lessenserie om als rode draad voor je lessen over de post te gebruiken en naar wens aan te passen. De les over de postzegel was een hit. Groep 1/2 vond het super leuk om hun eigen postzegel te ontwerpen. Ik heb hierbij zelf een presentatie gemaakt over verschillende soorten postzegels. En ik heb verschillende postzegels mee naar school genomen.”

Lesmateriaal groep 3 en 4: Post voor speurneuzen

Leerlingen van groep 3 en 4 maken kennis met postbezorger Mo. Samen met Mo leren de kinderen hoe belangrijk een juist adres is. En dat er een verschil kan zitten in het aantal postzegels. Ook de kracht van een brief of kaart – en natuurlijk de boodschap die je hiermee overbrengt – komen aan bod. Tijdens de verwerkingsopdrachten ligt de focus op lezen en schrijven. De kinderen leren begrippen kennen als brievenbus, postcode, stempel, gewicht, grootte, postzegel en postbezorger.

Lesmateriaal groep 5 en 6: Undercover in de wereld van post

De kinderen in groep 5 en 6 hebben een geheime missie. Ze maken kennis met bezorgers Malti, Mo, Luuk en Lian en helpen hen de post netjes, op tijd en op het juiste adres te bezorgen. Ook spelen ze een spel waarin ze zelf sorteren. De leerlingen werken aan vaardigheden zoals communiceren, samenwerken en probleemoplossend denken en handelen. Ze maken in de opdrachten gebruik van hun planningsvaardigheden en kaartbegrip.

Lesmateriaal groep 7 en 8: De kracht van post

Leerlingen van groep 7 en 8 voeren een geheime missie uit. Samen met bezorgers Malti, Mo, Luuk en Lian. Ze onderzoeken of ze de post op de juiste locatie, op tijd, duurzaam, makkelijk en netjes bezorgen. Daarnaast ontwerpen de kinderen zelf een speciale postzegel. Je kunt er ook voor kiezen om ze een vlog te laten maken. De leerlingen werken aan vaardigheden als communiceren, denken in oplossingen en samenwerken.

Lespakketten aanvragen

Je vraagt het lesmateriaal hieronder aan. Na een paar dagen sturen we de bestanden via e-mail naar je op. Veel plezier met de lespakketten!
Contactpersoon