Wat is de postzegelcode?

De postzegelcode is een code die je zelf schrijft op de plek waar je normaal een postzegel plakt. De code bestaat uit 9 cijfers en letters. Door de postzegelcode heb je een standaard postzegel dus niet meer nodig. 

Internationale postzegelcode

De internationale postzegelcode is een code van 12 cijfers en letters en begint altijd met ‘PNL’. De volgende 9 cijfers en letters zijn willekeurig.

Postzegelcode kopen

Je kunt een postzegelcode kopen via onze website en de PostNL-app. Je betaalt de postzegelcode met iDEAL of je creditcard. De code is na ontvangst 5 dagen geldig.

 

Wat kost een postzegelcode?

Een postzegelcode heeft hetzelfde tarief als een standaard postzegel. De kosten zijn afhankelijk van het gewicht en formaat van je brief of kaart. 

Wanneer ontvang ik de Postzegelcode?

De postzegelcode zie je na betaling meteen in de app of in je account. Je kunt de code daar altijd terugvinden. Je ontvangt ook een bevestigingsmail met daarin de code.

Postzegelcode gebruiken

Met de postzegelcode kun je brieven en kaarten versturen. Je kunt er ook brieven of pakjes (brievenbusformaat) tot 2 kg mee versturen. Je kunt slechts 1 postzegelcode per brief of kaart gebruiken.

Onze moderne sorteermachine leest elk handschrift. Ook als je een beetje slordig schrijft. En goed om te weten: in de postzegelcode gebruiken we geen 0 (nul). Dit doen we om verwarring tussen de letter O en het cijfer 0 te voorkomen.

Hoe schrijf ik de postzegelcode op?

  • Schrijf de code op de plek waar je normaal een postzegel plakt.
  • Schrijf in blokletters met een zwarte of blauwe pen.
  • Houd ruimte tussen de tekens en schrijf binnen een denkbeeldig vierkant van maximaal 3x4 cm.
  • Teken liever niet een (boter-kaas-en-eieren) raster of vierkant om de code in te schrijven. Dat is niet nodig.
  • De postzegelcode is niet hoofdlettergevoelig.
  • De postzegelcode voor het buitenland (EU) begint altijd met ‘PNL’.

Kan ik de postzegelcode meerdere keren gebruiken?

Nee, je kunt de postzegelcode slechts voor 1 brief of kaart gebruiken.