Menu

Pakket ontvangen uit het buitenland

Goed om te weten als je een pakket verwacht

Als je een pakket ontvangt uit het buitenland, dan kun je te maken krijgen met extra kosten. Denk aan invoerrechten, btw, afhandelingskosten en accijns. We vertellen je graag meer over deze kosten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. De aangifte van het pakket bij de douane regelen wij voor je.

Waar komt je pakket vandaan?

Als je een pakket ontvangt uit een land binnen de Europese Unie, dan betaal je geen extra kosten. Komt je pakket uit een land buiten de EU? Dan kan het zijn dat je wel extra kosten moet betalen. In het onderstaande schema lees je wanneer dit het geval is.

Waar komen de goederen vandaan?
Soort zendingWaarde van de zending*
Douane-rechten
Btw
Afhandelingskosten
Uit een EU-landAankoopWaarde onbeperktNeeNeeNee
Uit een niet-EU-landAankoopTot € 22NeeNeeNee
 Vanaf € 22 - € 150NeeJa**Ja
 Vanaf € 150JaJa**Ja
GeschenkTot € 45NeeNeeNee
* Of je btw en/of invoerrechten betaalt, bepalen we op basis van de waarde exclusief verzend- en verzekeringskosten.
**In geval je btw en/of invoerrechten moet betalen, wordt het btw en/of invoerrechten bedrag berekend op basis van de waarde inclusief verzend- en verzekeringskosten.

De hoogte van deze extra kosten is afhankelijk van het soort goederen dat je ontvangt, de waarde en de verzendkosten. Wij doen de aangifte voor het pakket. Het kan zo zijn dat we extra informatie nodig hebben over de inhoud of waarde van je pakket. We nemen in dat geval contact op.

Inklaringskosten betalen bij het ophalen

Extra kosten staan ook wel bekend als ‘inklaringskosten’. Inklaringskosten kunnen bestaan uit invoerrechten, btw, accijns en afhandelingskosten.

Een pakket buiten de EU, waar je extra kosten voor moet betalen, haal je direct op bij een PostNL-locatie. We informeren je waar én wanneer dit pakket is aangekomen. Hier kun je ook direct de inklaringskosten betalen. Wil je deze kosten niet betalen? Haal het pakket dan niet op. We sturen het pakket in dit geval terug naar de afzender.

Let op: als je het pakket ophaalt, dan ben je verplicht om de inklaringskosten te betalen.

Afhandelingskosten

We brengen afhandelingskosten (incl. incasso- en administratiekosten) in rekening voor het:

  • voorschieten van de verschuldigde btw en/of invoerrechten (aan de douane);
  • openen en onderzoeken van de zending(en);
  • vaststellen van de goederen en de waarde hiervan; opslaan en bewaren van de zendingen.

Voor een reguliere zending betaal je € 13 aan afhandelingskosten en bij een EMS-zending € 17,50. De kosten voor een EMS-zending zijn hoger, omdat deze zendingen met prioriteit worden verwerkt. Daarnaast moeten wij meer administratieve handelingen uitvoeren om het pakket in te klaren.

Bericht van aankomst ontvangen?

Vul dan het formulier in om je pakket te ontvangen.