Menu

In aanloop naar de feestdagen en door de coronamatregelen is het erg druk. Hierdoor kan je pakket uit het buitenland langer onderweg zijn. We doen ons best om alles zo snel mogelijk te bezorgen. Sorry voor het ongemak.

Pakket ontvangen uit het buitenland

Goed om te weten als je een pakket verwacht

Als je een pakket ontvangt uit het buitenland, dan kun je te maken krijgen met extra kosten. Denk aan invoerrechten, btw, afhandelingskosten en accijns. We vertellen je graag meer over deze kosten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. De aangifte van het pakket bij de douane regelen wij voor je.

Wat zijn inklaringskosten?

Inklaren betekent dat je aangifte doet bij de douane van goederen die ons land binnenkomen. Wanneer je een pakket ontvangt vanuit een land buiten de Europese Unie, heft de douane hierover belasting en invoerrechten. Dit ligt vast in de wet. Onder toezicht van de douane voert PostNL deze inklaring uit. Je kunt deze kosten betalen door zelf naar een PostNL-punt te komen en af te rekenen. Ook kan het zijn dat je van ons een e-mail ontvangt met een link waarmee je de inklaringskosten via iDeal kunt betalen.

Hoe weet je of je inklaringskosten moet betalen?

Weet je niet zeker of je inklaringskosten moet betalen voor jouw pakket? Geen zorgen. Als je inderdaad nog iets moet afrekenen voor we het pakket mogen meegeven, dan ontvang je hierover van ons een melding per post of via e-mail. Op dit moment betaal je inklaringskosten voor goederen die van buiten de Europese Unie komen en een waarde hebben boven de €22,-.

Waar komt je pakket vandaan?

Als je een pakket ontvangt uit een land binnen de Europese Unie, dan betaal je geen extra kosten. Komt je pakket uit een land buiten de EU? Dan kan het dus zijn dat je wel inklaringskosten moet betalen. In het onderstaande schema lees je wanneer dit het geval is.

Waar komen de goederen vandaan?
Soort zendingWaarde van de zending*
Douane-rechten
Btw
Afhandelingskosten
Uit een EU-landAankoopWaarde onbeperktNeeNeeNee
Uit een niet-EU-landAankoopTot € 22NeeNeeNee
 Vanaf € 22 - € 150NeeJa**Ja
 Vanaf € 150JaJa**Ja
GeschenkTot € 45NeeNeeNee
* Of je btw en/of invoerrechten moet betalen, wordt bepaald op basis van de waarde exclusief verzend- en verzekeringskosten.
**In het geval dat je btw en/of invoerrechten moet betalen, wordt het bedrag berekend op basis van de waarde inclusief verzend- en verzekeringskosten.

De hoogte van deze extra kosten is afhankelijk van het soort goederen dat je ontvangt, de waarde en de verzendkosten. Wij doen de aangifte voor het pakket. Het kan zo zijn dat we extra informatie nodig hebben over de inhoud of waarde van je pakket. We nemen in dat geval contact op.

Inklaringskosten betalen bij het ophalen

Een pakket buiten de EU, waar je extra kosten voor moet betalen, haal je direct op bij een PostNL-punt. We informeren je waar én wanneer dit pakket opgehaald kan worden. Hier kun je ook direct de inklaringskosten betalen. Wil je deze kosten niet betalen? Haal het pakket dan niet op. We sturen het pakket in dit geval terug naar de afzender.

Let op: als je het pakket ophaalt, dan ben je verplicht om de inklaringskosten te betalen.

Inklaringskosten online betalen

Wil je jouw inklaringskosten vooraf afrekenen? Wanneer je hierover een e-mail ontvangt van ons, kan dat ook snel en eenvoudig online. Hier lees je hoe het werkt: 

  1. Je ontvangt van ons een e-mail over de inklaringskosten die je nog moet betalen.
  2. Klik op de link in je e-mail om naar de website te gaan.
  3. Vul je postcode in. Zo kom je op de track & trace-pagina met meer informatie over de te betalen inklaringskosten.
  4. Klik op de knop ‘Betaal inklaringskosten’.
  5. Kies voor iDeal of betaal via creditcard.
  6. Wanneer je betaling succesvol is verwerkt, krijg je de melding dat je pakket kan worden bezorgd.
  7. Wij leveren je pakket thuis bij je af.

Afhandelingskosten

We brengen afhandelingskosten (incl. incasso- en administratiekosten) in rekening voor het:

  • voorschieten van de verschuldigde btw en/of invoerrechten (aan de douane);
  • openen en onderzoeken van de zending(en);
  • vaststellen van de goederen en de waarde hiervan; opslaan en bewaren van de zendingen.

Voor een reguliere zending betaal je €13 aan afhandelingskosten. Voor een EMS-zending (Express Mail Service) betaal je €17,50. Een EMS-zending is een zakelijke zending vanuit het buitenland die met extra voorrang moet worden verwerkt. Daarom zijn de kosten hoger.

Ontbreken er gegevens?

Het kan zijn dat je inklaringskosten moet betalen, maar dat er nog persoonlijke gegevens van je ontbreken. In dat geval ontvang je van ons een bericht van aankomst. Heb je deze van ons gekregen? Vul dan het formulier in om je pakket alsnog te ontvangen.