Menu

Pakket ontvangen uit het buitenland

Goed om te weten als je een pakket verwacht

Als je een pakket ontvangt uit een land buiten de Europese Unie, moet er aangifte gedaan worden bij de douane. Wij regelen dat voor je. Soms hebben we nog wat gegevens van je nodig of zijn er extra kosten. We vertellen je daar graag meer over, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Benieuwd naar de status van je pakket? Kijk dan op track & trace.

Gegevens nodig voor inklaring

We doen onder toezicht van de douane aangifte van goederen die ons land binnenkomen. Dit heet inklaring en is wettelijk verplicht. Soms missen we hiervoor informatie, zoals de inhoud en waarde van het pakket. In dat geval ontvang je van ons een bericht met een verzoek deze gegevens te delen via track & trace. Lukt dit niet binnen 2 weken? Dan gaat het pakket terug naar de afzender. Weet je meteen al dat je het pakket niet wilt ontvangen? Dan kun je het direct weigeren in track & trace.

Inklaringskosten

Wanneer je een pakket ontvangt vanuit een land buiten de Europese Unie, heft de douane hierover belasting en invoerrechten. Op dit moment betaal je alleen inklaringskosten voor goederen die van buiten de Europese Unie komen en een waarde hebben boven de 22 euro. Als je inklaringskosten moet betalen, ontvang je hier apart bericht over via mail of post. Je kunt dit al eerder zien in track & trace als je de barcode van je pakket al hebt. In het onderstaande schema lees je wanneer je welke kosten betaalt.

Let op: vanaf 1 juli 2021 gelden er nieuwe regels als je iets koopt uit een land buiten de EU. Je betaalt dan altijd inklaringskosten, dus ook bij een waarde lager dan 22 euro.

Waar komen de goederen vandaan?
Soort zendingWaarde van de zending*
Btw
Afhandelingskosten
Invoerrechten
Uit een EU-landAankoopWaarde onbeperktNeeNeeNee
Uit een niet-EU-landAankoopTot € 22NeeNeeNee
 Vanaf € 22 - € 150Ja**JaNee
 Vanaf € 150Ja**JaJa
GeschenkTot € 45NeeNeeNee
* Of je btw en/of invoerrechten moet betalen, hangt af van de waarde exclusief verzend- en verzekeringskosten.
**In het geval dat je btw en/of invoerrechten moet betalen, wordt het bedrag berekend op basis van de waarde inclusief verzend- en verzekeringskosten.

Inklaringskosten betalen of pakket weigeren

Als je inklaringskosten moet betalen, ontvang je een betaalverzoek via e-mail en/of post. Je inklaringskosten betaal je dan via track & trace. Je kunt hier ook het pakket weigeren of zien wanneer je bezwaar kan maken als je niet akkoord bent met de kosten. Na betaling bezorgen we je pakket zo snel mogelijk bij je thuis.

Betaal je niet online? Dan sturen we je pakket alsnog naar een PostNL-punt. Je ontvangt een bericht waar en wanneer je dit pakket kunt ophalen. De inklaringskosten betaal je dan bij het PostNL-punt. Wil je deze kosten niet betalen? Haal het pakket dan niet op. We sturen het pakket dan terug naar de afzender.

Afhandelingskosten

We rekenen afhandelingskosten (incl. incasso- en administratiekosten) voor het:

  • voorschieten van de btw en/of invoerrechten aan de douane;
  • openen en onderzoeken van de zendingen;
  • vaststellen van de goederen en de waarde hiervan en het opslaan en bewaren van de zendingen.

Voor een normale zending betaal je 13 euro aan afhandelingskosten. Voor een zending via Express Mail Service (EMS) betaal je 17,50 euro. Een EMS-zending is een zakelijke zending vanuit het buitenland die met voorrang moet worden verwerkt. Daarom zijn de kosten hoger.