Menu

Pakket ontvangen uit het buitenland

Goed om te weten als u een pakket verwacht

Als u een pakket ontvangt uit het buitenland, dan kunt u te maken krijgen met extra kosten. Denk aan invoerrechten, btw, afhandelingskosten en accijns. We vertellen u graag meer over deze kosten, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. De aangifte van het pakket bij de douane regelen wij voor u.

Waar komt uw pakket vandaan?

Als u een pakket ontvangt uit een land binnen de Europese Unie, dan betaalt u geen extra kosten. Komt uw pakket uit een land buiten de EU? Dan kan het zijn dat u wel extra kosten moet betalen. In het onderstaande schema leest u wanneer dit het geval is.

Waar komen de goederen vandaan?
Soort zendingWaarde van de zending*
Douane-rechten
Btw
Afhandelingskosten
Uit een EU-landAankoopWaarde onbeperktNeeNeeNee
Uit een niet-EU-landAankoopTot € 22NeeNeeNee
 Vanaf € 22 - € 150NeeJaJa
 Vanaf € 150JaJaJa
GeschenkTot € 45NeeNeeNee
* Exclusief verzekerings- en verzendkosten.

De hoogte van deze extra kosten is afhankelijk van het soort goederen dat u ontvangt, de waarde en de verzendkosten. Wij doen de aangifte voor uw pakket. Het kan zo zijn dat we extra informatie nodig hebben over de inhoud of waarde van uw pakket. We nemen in dat geval contact met u op.

Inklaringskosten betalen bij het ophalen

Extra kosten staan ook wel bekend als ‘inklaringskosten’. Inklaringskosten kunnen bestaan uit invoerrechten, btw, accijns en afhandelingskosten.

Een pakket buiten de EU, waar u extra kosten voor moet betalen, haalt u direct op bij een PostNL-locatie. We informeren u waar én wanneer dit pakket is aangekomen. Hier kunt u ook direct de inklaringskosten betalen. Wilt u deze kosten niet betalen? Haal het pakket dan niet op. We sturen het pakket in dit geval terug naar de afzender.

Let op: als u het pakket ophaalt, dan bent u verplicht om de inklaringskosten te betalen.

Afhandelingskosten

We brengen afhandelingskosten (incl. incasso- en administratiekosten) in rekening voor het:

  • voorschieten van de verschuldigde btw en/of invoerrechten (aan de douane);
  • openen en onderzoeken van de zending(en);
  • vaststellen van de goederen en de waarde hiervan; opslaan en bewaren van de zendingen.

Voor een reguliere zending betaalt u € 13 aan afhandelingskosten en bij een EMS-zending € 17,50. De kosten voor een EMS-zending zijn hoger, omdat deze zendingen met prioriteit worden verwerkt. Daarnaast moeten wij meer administratieve handelingen uitvoeren om het pakket in te klaren.

Bericht van aankomst ontvangen?

Vul dan het formulier in om uw pakket te ontvangen.