Pakket adresseren en verpakken

Uw pakket goed geadresseerd en veilig verpakt versturen

Pak uw pakket goed en veilig in en zorg voor de juiste adressering. Vind hier alle informatie over het verzendklaar maken van uw pakket.

Juiste adressering

Een juiste adressering is belangrijk voor een snelle postbezorging. Voor het adresseren van post en pakketten geldt een aantal richtlijnen:

Lengte adres
Minimaal 3, maximaal 6 adresregels

Volgorde adresregels

 1. Naam
 2. Straatnaam en huisnummer
 3. Postcode en plaatsnaam
Schrijfwijze postcode
 • spatie tussen de cijfers en letters van de postcode
 • spaties tussen de postcode en plaatsnaam
Schrijfwijze woonplaats
Woonplaats in hoofdletters

Aanbevolen lettertype en tekengrootte voor geprinte adressen
 • Schreefloze letters (sans serif), bijvoorbeeld Arial, Calibri, Helvetica en Verdana
 • Tekengrootte tussen de 10 en 12 punten
Let op: gebruik liever geen onderstreepte of schuingedrukte letters. Deze zijn niet automatisch leesbaar.

Afzender

Vermeld ook de afzender op het pakket. PostNL kan het pakket dan naar u terugsturen als het niet bezorgd kan worden. U kunt eventueel volstaan met postcode en huisnummer. 

Verstuurt u een pakket naar het buitenland? Dan moet u altijd de afzender vermelden.

Verpakkingsmateriaal

Geschikte dozen voor het verpakken van uw pakket vindt u op de meeste postkantoren. De dozen pakketdozen zijn verkrijgbaar in diverse formaten en zijn online te bestellen. 

 • Stevig karton
  De inhoud van uw pakket moet zo goed mogelijk beschermd zijn tegen stoten of schokken. Gebruik daarom een goede en stevige verpakking, bijvoorbeeld een doos van golfkarton. Voor waardevolle zaken gebruikt u extra zware kwaliteit dubbelgelaagd karton. Gebruikt u een oude doos opnieuw? Verwijder dan alle labels en stickers en controleer of de doos nog in goede staat is.
 • Goed afsluiten
  De sluiting moet degelijk zijn. Gebruik sterke tape in plaats van plakband of touw. U voorkomt dan dat uw zending beschadigd raakt of openscheurt. Als u nieuwe goederen verstuurt, zoals geschenken, kunt u ze beter opnieuw verpakken. De originele verpakking en sluiting zijn niet altijd geschikt voor transport.
 • Geen scherpe hoeken
  Uw pakket mag geen scherpe hoeken en randen hebben. Die kunnen andere pakketzendingen beschadigen en medewerkers verwonden. Gebruik daarom liever geen metalen of houten verpakkingen.

Gebruikt u glad verpakkingsmateriaal?

U mag glad verpakkingsmateriaal gebruiken, zoals plastic. Voorwaarde is wel dat de adressticker, de postzegels en stempels van PostNL op dit materiaal blijven plakken. Ze mogen dus niet losraken of worden uitgewist.

Veilig verpakken

Als afzender bent u zelf verantwoordelijk voor een goede verpakking. PostNL is niet aansprakelijk voor schade als gevolg van onvoldoende verpakking. Zorg er daarom voor dat u uw pakjes goed en veilig ingepakt verstuurt.

 • Vul lege ruimtes op
  Als in uw pakket lege ruimtes overblijven, raden we aan deze op te vullen met oude kranten of ander zacht vullingmateriaal. De inhoud van het pakket kan dan niet gaan schuiven.
 • Bescherm breekbare voorwerpen
  Breekbare voorwerpen, bijvoorbeeld van glas, porselein of aardewerk, moet u extra goed beschermen. Wikkel ze in papier of golfkarton en plak dit dicht. Leg op de bodem van uw pakket proppen papier of piepschuim. Hiermee vult u ook de overblijvende ruimte in de doos op.
 • Verpak vloeistoffen waterdicht
  Als u een vloeistof verstuurt, mag deze niet weglekken. Gebruik daarom een waterdichte en gesloten fles of pot. Deze verpakt u in een kist of stevige doos. Daarna vult u de overblijvende ruimte op met iets dat zowel schokken opvangt als lekken absorbeert, bijvoorbeeld proppen papier.

Kwetsbare inhoud

Kwetsbare voorwerpen van bijvoorbeeld glas of aardewerk kunt u als pakket versturen als u ze extra goed verpakt. Wij adviseren het gebruik van een stevige doos van bijvoorbeeld meerlaags golfkarton met een goede opvulling aan alle zijden van stevige papierproppen of piepschuimblokken. Het is belangrijk dat de voorwerpen niet kunnen bewegen of elkaar kunnen raken. 

U bent zelf verantwoordelijk voor het op een goede manier verpakken van uw zending. Schade als gevolg van onvoldoende verpakking wordt niet vergoed.