Menu

Pakket adresseren en verpakken

Vind hier informatie over het verzendklaar maken van uw pakket

Wij doen ons uiterste best om uw pakket op tijd, onbeschadigd en op het juiste adres te bezorgen. Een goede verpakking en correcte adressering van uw pakket is daarvoor een belangrijke voorwaarde. 

U bent zelf verantwoordelijk voor het goed verpakken en correct adresseren van uw pakket. Met de richtlijnen die u hieronder vindt, helpen wij u op weg om dit op de juiste manier te doen.

Veilig tweedehands (ver)kopen

Met Gelijk Oversteken krijgt de verkoper pas zijn geld als de koper het pakket heeft ontvangen.

Gelijk Oversteken

Alles over Gelijk Oversteken

Richtlijnen

Adressering

Een duidelijke, volledige en onuitwisbare adressering is belangrijk voor het tijdig en juist bezorgen van uw pakket. Dat doet u op de volgende manier:

 • Maak voor het adres en het retouradres gebruik van een goed leesbaar lettertype, bijvoorbeeld Arial, Calibri of Verdana. Houd een lettergrootte aan van minimaal 10 punten. Gebruik geen onderstreepte of schuingedrukte letters.
 • Gebruik bij een handgeschreven adressering een duidelijk leesbaar handschrift in blauwe of zwarte inkt.

Adres ontvanger Nederland

Volgorde adresregels:
Regel 1: Naam
Regel 2: Straatnaam en huisnummer
Regel 3: Postcode (spatie tussen het cijfer- en letterdeel) en plaatsnaam in hoofdletters

Adres ontvanger buitenland

Regel 1: Naam
Regel 2: Straatnaam en huisnummer
Regel 3: Postcode (spatie tussen het cijfer- en letterdeel) en plaatsnaam (in hoofdletters)
Regel 4: Land (in hoofdletters)
Regel 5: Telefoonnummer geadresseerde (niet verplicht, maar verhoogt de bezorgkans)

 • Heeft u het telefoonnummer van de ontvanger? Vermeld dit dan op het pakket. In een aantal landen wordt de ontvanger gebeld bij problemen met de bezorging.
Regel 6: Toegangscode van het woningencomplex van de ontvanger (indien van toepassing) In sommige situaties heeft de bezorger een code van het woningcomplex nodig om de voordeur te kunnen openen. Voeg deze dan aan de adressering toe.

Aanbrengen adressering


 • Bevestig het adres in het midden van de grootste zijde van uw pakket.
 • Zorg ervoor dat een adresdrager goed op het pakket vastzit. Maak gebruik van goed hechtende adresstickers of plak de zijkanten van de adressering goed vast.
Barcode

 • Maakt u gebruik van Online Verzendservice? Dan print u ook een unieke barcode. Let erop dat deze niet onder (doorzichtig) tape of plastic valt. Onze computers kunnen dan de barcode niet goed scannen.

Retouradres

Het kan voorkomen dat uw pakket wordt teruggestuurd. Bijvoorbeeld wanneer het afleveradres onbekend is, de ontvanger langere tijd afwezig is of als deze bij aflevering aangeeft het pakket niet te willen ontvangen. Daarom is het belangrijk dat u een volledig retouradres op uw pakket vermeldt. Voor alle pakketten die naar het buitenland worden verstuurd en voor pakketten binnen Nederland die Aangetekend of met Verzekerservice worden verstuurd, is het vermelden van een volledig retouradres in Nederland verplicht.

Maak altijd goed duidelijk dat het om het retouradres gaat, bijvoorbeeld door het woord “afzender” of “retouradres” te vermelden bij de adresregel met uw eigen naam. Ook raden wij u aan om een kleiner lettertype dan voor het adres van de ontvanger te gebruiken, maar altijd minimaal met een tekengrootte van 10 punten.

Regel 1: Afzender: Naam
Regel 2: Straatnaam en het huisnummer
Regel 3: Postcode en plaatsnaam (in hoofdletters)
Regel 4: NEDERLAND

Aanbrengen retouradres

 • Vermeld het retouradres in de linkerbovenhoek van de grootste zijde van uw pakket.
 • U mag het volledige retouradres ook op één adresregel plaatsen in plaats van vier.
 • Tip: stop een papier of kaartje met het retouradres ook in uw pakket. Mocht de adressering op het pakket onleesbaar zijn geworden, dan kan uw pakket toch retour gestuurd worden.

Verpakking

Uw pakket gaat tussen grote aantallen andere pakketten en wordt via lopende banden en glijgoten door sorteermachines vervoerd. Ook worden pakketten in containers op en tegen elkaar gestapeld. Daarom is het belangrijk dat u uw pakket goed verpakt. 

Zorg ervoor dat uw pakket, passend bij de inhoud, in een stevige doos en met een goede buffering, zorgvuldig, stevig en schokbestendig is verpakt. Stem uw verpakking goed af op de kwetsbaarheid, het gewicht en de grootte van de inhoud. Hierdoor kan uw pakket onbeschadigd en tijdig worden afgeleverd.

Buitenzijde verpakking


Dozen

 • Het is belangrijk om een doos te gebruiken die goed past bij de grootte van de inhoud. Bij een te kleine doos is er niet genoeg ruimte om voldoende verpakkingsmateriaal aan te brengen en bestaat de kans dat de doos gaat scheuren. Bij een te grote doos is er een kans dat de inhoud gaat schuiven en beschadigd raakt als u niet voldoende opvulmateriaal gebruikt. De maximale afmetingen die u mag versturen vindt u terug op de productpagina’s en zijn afhankelijk van het gekozen product en de bestemming.
 • U kunt voor pakketten tot en met 10 kilo als die geen kwetsbare inhoud bevatten een doos van stevig enkelvoudig golfkarton.
  • Geschikte dozen kunt u in verschillende formaten bij vrijwel alle PostNL-locaties en op onze website aanschaffen.
  • Hergebruik alleen dozen van golfkarton die niet ingedeukt, gescheurd of beschadigd zijn. Verwijder altijd alle oude adressen, retouradressen, codes, stempels, labels, stickers en teksten, enzovoorts.
  • Maak niet zelf een kartonnen verpakking, maar zoek een geschikte doos.
 • Gebruik voor pakketten met een gewicht vanaf 10 kilo of voor pakketten die een kwetsbare inhoud bevatten, een ongebruikte doos van tenminste dubbel gelaagd golfkarton.
  • Gebruikte of beschadigde dozen hebben een deel van hun stevigheid verloren en zijn daarom niet geschikt om de inhoud van uw zware of kwetsbare pakket te beschermen.
 • Gebruik niet alleen de fabrieksverpakking waarin u bijvoorbeeld uw beeldscherm of laptop heeft ontvangen. Deze verpakking biedt onvoldoende bescherming. Breng om deze fabrieksverpakking altijd een extra doos aan. Tussen de twee dozen kunt u opvulmateriaal gebruiken voor extra bescherming, bijvoorbeeld styropor (beschermende) vlokken, piepschuim of papierproppen.
 • Uw pakket mag geen scherpe, metalen of houten hoeken en randen hebben. Deze kunnen onze medewerkers verwonden. Ook kunnen ze andere pakketten en onze apparatuur beschadigen.

Het sluiten van de verpakking

 • Gebruik voor het afsluiten van uw pakket bij voorkeur (duct) tape van minimaal 48 mm breed.
 • Gebruik deze tape volledig over alle sluitingen en naden.
 • Zorg dat er geen open kieren of naden zijn, waardoor inhoud uit de doos kan geraken.
 • Gebruik geen smallere tape dan 48 mm, gewoon plakband of touw.
 • Verstuurt u een pakket met Verzekerservice? Dan is er de extra eis dat het niet mogelijk mag zijn dat het pakket onopgemerkt geopend kan worden:
  • Breng rondom uw pakket, als de omvang dat toelaat, een Sealbag aan. Deze is te koop bij de postvestigingen van PostNL en via de webshop.
  • Wanneer uw pakket niet in een Sealbag past, zorg dan dat u speciaal beveiligingstape over alle naden aanbrengt. Deze tape is voorzien van een eigen kenmerk en laat duidelijke sporen achter bij verwijdering. Bij het afleveren van het pakket kan de geadresseerde direct zien of de verpakking al is geopend. De geadresseerde kan dan het pakket niet accepteren.

Attentielabels

 • Omdat ons sorteerproces en dat van onze buitenlandse partners grotendeels geautomatiseerd is, worden attentielabels zoals ‘breekbaar’, ‘voorzichtig behandelen’ en ‘deze zijde boven’ niet herkend. Hier kan vanwege de grote omvang van het pakkettenverkeer geen rekening mee worden gehouden. Het aanbrengen van attentielabels is daarom geen vervanging van een goede verpakking.

Meerdere verpakkingen

 • Wij raden het af om verschillende dozen of verpakkingen voor één ontvanger met tape of touw aan elkaar te bevestigen en het geheel dan als één pakket te versturen. Met tape of touw aan elkaar bevestigde verpakkingen kunnen in het vervoer en tijdens de sortering van elkaar losraken. Verstuur elke doos of verpakking apart met een eigen barcode en adressering.

Het aanbrengen en invullen van douaneformulieren

 • Vul voor zendingen met een bestemming buiten de Europese Unie de voorgeschreven verzenddocumenten (douaneformulieren) volledig, nauwkeuring en naar waarheid in. Dit kan in het Engels of in de taal van het land van bestemming.
 • Onjuist ingevulde formulieren kunnen leiden tot vertraging of mogelijk inbeslagname door de douane.
 • Vul nooit een lagere waarde of andere inhoud in op het douaneformulier dan wat er daadwerkelijk in uw pakket zit. Mocht uw pakket toch vermist of beschadigd raken, dan vergoeden wij geen hogere waarde of andere inhoud dan wat er op het douaneformulier is ingevuld.
 • Meer weten over hoe u een douaneformulier invult? Hier vindt u alle informatie die u nodig heeft.
 • Tip: vraag bij uw postkantoor om een aantal lege douaneformulieren, deze kunt u dan voor toekomstige zendingen zelf thuis invullen.

Binnenzijde verpakking

 • Wikkel (kwetsbare) voorwerpen volledig in meerdere lagen bubbeltjesplastic. Plak deze stuk voor stuk dicht.
 • Wanneer u meerdere voorwerpen in één pakket verstuurt, zorg er dan voor dat deze elkaar niet kunnen raken. Verpak en bescherm elk voorwerp apart met bijvoorbeeld meerdere lagen bubbeltjesplastic en stop proppen krantenpapier tussen de voorwerpen.
 • Verstuurt u voorwerpen met vloeistoffen, zoals flessen drank? Plaats deze per stuk in een waterdichte zak en sluit deze volledig af. Hierdoor raakt de overige inhoud van uw pakket niet beschadigd, als bijvoorbeeld één fles toch breekt. 
 • Verpak geen zware voorwerpen samen met lichtere (kwetsbare) voorwerpen. 
 • Gebruik voor zware voorwerpen aan alle zijden precies passende piepschuim blokken. Zachte verpakkingsmaterialen, zoals bubbeltjesfolie of papierproppen, worden door het gewicht van uw pakket in elkaar gedrukt. Deze beschermen de inhoud onvoldoende.
 • Zijn de hoeken van de inhoud van uw pakket erg kwetsbaar, bijvoorbeeld bij schilderijlijsten? Breng dan speciale hoekbeschermers aan. Breng bij een glazen of kunststof oppervlak extra bescherming aan om spanningen weg te nemen.
 • Houd er rekening mee dat uw pakket onder andere pakketten wordt gestapeld, waardoor er extra druk op uw pakket staat. Ook kan uw pakket op de kop of op de zijkant staan. Breng daarom voldoende buffering aan. Buffering houdt in dat de inhoud de binnenwand van de doos, zowel aan de bovenkant, onderkant, zijkanten en alle hoeken, niet direct kan raken. Maak gebruik van lucht- of schuimkussens, styropor (beschermende) vlokken of piepschuim blokken.
 • Zorg dat er geen lege ruimtes in de doos zitten. Vul alle lege ruimtes in de doos op met opvulmateriaal, zodat de inhoud zich niet kan verplaatsen en beschermd is tegen schokken of stoten van buitenaf. Gebruik hiervoor lucht- of schuimkussens, styropor (beschermende) vlokken, piepschuim blokken of papierproppen.
 • PostNL neemt geen bijzondere voorzorgsmaatregelen voor het vervoeren van zeer kwetsbare voorwerpen, zoals glas- en aardewerk, antiek, verzamelobjecten of elektronica. Zorg ervoor dat u deze inhoud met een zeer goede buffering, zorgvuldig, stevig en schokbestendig verpakt.
 • Tip: een eenvoudige manier om uw pakket extra te beschermen is een extra doos om uw pakket aanbrengen. Zorg dat u tussen de twee dozen voldoende opvulmateriaal aanbrengt, bijvoorbeeld door styropor (beschermende) vlokken, piepschuim of papierproppen te gebruiken.