Succes op bestelling

Editie Innovatie in health

De zorg verschuift steeds meer van de gespecialiseerde zorginstellingen naar het thuisdomein. Patiënten willen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven. Zij hoeven voor hun behandeling, het afnemen van een medische test of het ontvangen van medicijnen, niet per se naar een zorginstelling. Dat verandert ook de manier waarop het logistieke proces in de zorg wordt georganiseerd.

Een doktersconsult vanuit de woonkamer?

De Nederlander lijkt klaar voor zorg aan huis, maar is dat ook zo? In deze aflevering laten we vier experts aan het woord, die hun visie op zorg op afstand delen. We nemen een kijkje bij Hok Tjiook, CEO van eFarma. In 2000 richtte hij de eerste online apotheek van Nederland op. Waarom bracht hij de apotheek online en welke uitdagingen komt hij tegen? Ook het Isala Ziekenhuis en zorgverzekeraar Zilveren Kruis willen de komende twee jaar tien procent van de zorg naar het thuisdomein verplaatsen. Volgens Anja Moonen heeft dat veel voordelen: patiënten kunnen hierdoor meer hun eigen leven leiden, waardoor ze sneller herstellen.

Lucien Engelen, Expert Zorginnovatie, schetst voor 2025 zelfs een scenario waarin dubbel zoveel patiënten worden behandeld, met de helft van het aantal zorgverleners. Dat brengt vooral veel veranderingen teweeg voor het logistieke proces. Want, als zorg niet meer rondom de zorgprofessional wordt georganiseerd, hoe breng je het dan bij de patiënt thuis? Huub Zijlstra, Sectormanager Health bij PostNL, schetst een aantal kansen. ‘In de e-commerce hebben we de consument al controle gegeven over het ontvangstmoment. Dat kunnen we met slimme logistiek in de zorg ook doen.’

Vragen over slimme logistiek in de zorg?

Wij gaan graag in gesprek. Zie zorg & logistiek en neem contact met ons op.

Expertvisie

Huub Zijlstra, Sectormanager Health bij PostNL, deelt 3 niet te missen trends in de zorg.

Podcast

Patiënten willen steeds meer regie over hun eigen zorgproces. Hoe faciliteer je dit?

Markt onder de loep

Hoeveel Nederlanders regelen hun zorg al vanuit huis?

De 5 logistieke uitdagingen van zorgleverancier Abena

Abena, specialist in basiszorg, ontwikkelt producten en diensten die inspelen op de uitdagingen van zorgverleners en patiënten. Welke uitdagingen zijn dat dan precies? We spraken hierover met Karl van Emmerik, manager DC & Logistiek bij Abena.