De first-mile delivery van jouw webshop

Je pakketten soepel van je checkout tot in het distributiecentrum

Een goed beheerd first-mile proces kan je kosten verlagen en draagt bij aan een snellere en betrouwbaardere levering. Check de tips om je first-mile te optimaliseren.

Waarom de first-mile delivery belangrijk is voor jouw webshop

In logistiek, gaat de aandacht vaak uit naar de last-mile. Echter, de first-mile – van de checkout tot aan het distributiecentrum van je vervoerder – is minstens zo belangrijk voor de efficiëntie van je webshop. Hoe je je first-mile delivery hebt ingericht heeft invloed op je bezorgbelofte (‘vandaag besteld, morgen in huis!’), je kosten en je tijd. We delen enkele tips voor je om je first-mile delivery zo optimaal mogelijk in te richten.

Automatiseer je processen

Automatisering in de first-mile, zoals geautomatiseerde systemen voor orderpicking en transport, verlaagt je operationele kosten. Daarnaast verbetert het ook de nauwkeurigheid en snelheid van je logistieke processen. Dit leidt tot minder fouten, snellere bezorging en een hogere klanttevredenheid.

Investeer bijvoorbeeld in technologieën zoals voice picking (waarmee je orders kunt picken met je stem en je zo je handen vrij hebt) en pick-to-light systemen (waarbij lampjes in het rek aangeven waar het product ligt) om je orderpickproces te versnellen en te optimaliseren.

Beheer je voorraad innovatief

Door moderne IT-oplossingen te gebruiken, zoals cloudcomputing en AI, kun je de vraag naar je producten beter voorspellen en je voorraadniveaus nauwkeurig beheren. Zo spring je efficiënt in op piekperiodes en het helpt je operationele kosten te minimaliseren.


Wees hierbij niet bang om nieuwe technologieën en processen uit te proberen. Dit kan je een concurrentievoordeel opleveren en je time-to-market versnellen.

Maak het jezelf makkelijk en kies voor fulfilment

Voice-picking, cloudcomputing, pick-to-lightsystemen? Als dit alles je duizelt en je elke dag al tijd tekort komt, dan is fulfilment iets voor jou. Terwijl jij je focust op je business wordt je complete logistieke proces uit handen genomen. Van een checkout met alle bezorgopties tot aan de voordeur van je klant.


Jouw producten liggen dan in feite al bij het eerste distributiepunt, waardoor je de echte first-mile tot aan het distributiecentrum eruit snijdt. Daardoor verkort je het distributieproces. En in combinatie met de 100% nauwkeurige pick & pack heb je een compleet innovatief en efficiënt bezorgproces van A tot Z geregeld.

Je pakketten aanleveren

Je pakketten aanleveren kan op verschillende manieren. Geef je pakketten af bij een PostNL-punt, laat ze ophalen door onze haalservice of breng ze direct naar een sorteercentrum. Voor een optimale first-mile delivery ga je hierbij voor het gemak en de bezorgbelofte die bij jouw business past.

Met de haalservice spreek je af waar, wanneer en in welk tijdsvenster we je pakketten ophalen. Ga je voor structuur met elke week hetzelfde haalschema of wil je vrijheid door af en toe haalritten in te plannen? Alles is mogelijk. We kunnen zelfs een wisseltrailer bij je neerzetten, zodat je vloerruimte in je magazijn bespaart.

Goede, stevige verpakkingen opgestapeld zonder lucht in een rolcontainer of op een pallet met goed leesbare etiketten zorgen ervoor dat je first-mile delivery nog sneller gaat.

Het start allemaal in je checkout

En dan nu even terug naar de basis. Want de first-mile delivery start in feite vanaf je checkout. Daarover meer in het artikel ‘Boost je webshopconversie met deze checkouttips’.

"De haalservice heeft ons echt geholpen om naar 1 miljoen pakketten per jaar te groeien."

Bas Lemmers, Lampenlicht.nl

Zin om je first-mile delivery aan te pakken?

Je first-mile verbeteren gaat makkelijker met een zakelijk PostNL-account. Maak vrijblijvend je account aan.

Op zoek naar meer e-commerce inspiratie?

De perfecte checkout

Boost je webshopconversie.

Last-mile verbeteren

4 tips om je last-mile delivery te verbeteren.

Alle e-commerce inspiratie

Alle artikelen op het e-commerceplein.