Zorglogistiek expertvisie

Slimme logistiek biedt antwoord op trends in de zorg

Expertvisie Huub Zijlstra, sectormanager Health

We zien het al jaren, maar corona stelde het op scherp: de druk op de zorg wordt steeds groter. Hoe lang is dit nog houdbaar? Het arbeidsaanbod is klein en sectoren beconcurreren elkaar hard op medewerkers. Het vraagt vernieuwingen in de organisatie en de logistieke operatie om te voldoen aan de zorgvragen die nu spelen, vindt Huub Zijlstra, sectormanager Health van PostNL. Zijlstra signaleert drie trends die vragen om een slimme zorglogistiek: meer vraag naar zorg, meer zorg aan huis en meer regie voor de patiënt. Samenwerking kan innovatieve en betrouwbare oplossingen bieden.

Trend 1: Meer vraag naar zorg

“De vraag naar zorg groeit al jaren. Door de coronapandemie was het afgelopen jaar de druk op de zorg helemaal hoog. Dat bracht ook positieve dingen met zich mee. Het maakte zichtbaar hoe mooi of waardevol het is om zorg te verlenen. Dat helpt de sector om meer werknemers aan zich te binden”, zegt Zijlstra. Toch blijft het arbeidsaanbod heel krap. Dus zijn creatieve oplossingen nodig om de almaar groeiende vraag het hoofd te bieden. Huub Zijlstra: “Zorgverlening bestaat naast het bieden van (medische) zorg, vooral ook uit serviceverlening en logistiek. Als organisaties goed in beeld hebben waar echt zórghanden nodig zijn, biedt dat ruimte om ander werk uit te besteden.” Daar komt PostNL om de hoek kijken, zegt Zijlstra. “Als specialist in zorglogistiek zijn wij maximaal toegerust op toe- en aflevering van apparatuur, hulpmiddelen en medicijnen.”

Trend 2: Meer zorg aan huis

De toe- en aflevering van producten moet zich niet alleen richten op producenten, retailers en zorgverleners. Mensen gaan voor zorg namelijk lang niet altijd meer naar de huisarts of specialist. Steeds vaker leveren organisaties ook zorg bij mensen thuis, zodat mensen voor bijvoorbeeld een bloedafname niet meer de deur uit hoeven. Daarnaast maakt nieuwe technologie het makkelijker om zorg op afstand te leveren. Denk bijvoorbeeld aan sensoren om insuline te monitoren bij diabetespatiënten. De coronacrisis heeft deze ontwikkelingen in een stroomversnelling gebracht. Ook deze diensten vragen om slimme zorglogistiek. Zijlstra: “Als een verpleegkundige op dinsdagmorgen komt om een patiënt thuis te verzorgen, dan is het belangrijk dat de juiste hulpmiddelen daar al bezorgd zijn.”

Trend 3: Meer regie voor de patiënt

Er is nog een uitdaging in dit digitale tijdperk: Patiënten verwachten dat zorgverleners en medische leveranciers hen controle geven over leveringen en afspraken. Dat zijn ze al gewend bij het online boodschappen doen of digitaal boeken van een taxi. Waarom zouden ze van de zorg niet dezelfde service verwachten? Ook deze behoefte vraagt om slimme zorglogistiek. PostNL kan daar met diverse diensten op inspringen. Bij bezorging van medicijnen aan huis hebben patiënten de keuze tussen een aantal tijdvakken met een interval van twee uur. Bezorgers leveren medische hulpmiddelen tot over de drempel, oftewel op de plek waar de patiënt het nodig heeft. “Door patiënten te faciliteren en hen de regie te geven, vergroot je hun betrokkenheid bij het zorgproces. Dat komt de kwaliteit van zorg en de waardering voor de zorg juist ten goede”, zegt Zijlstra.

Partneren in zorglogistiek

Ziekenhuizen, apotheken, laboratoria, medische groothandels … iedere organisatie heeft haar eigen uitdagingen in serviceverlening en zorglogistiek, ziet Zijlstra. “Bij PostNL onderzoeken we graag samen met deze organisaties wat voor hen wenselijk is. Een voorbeeld: het Erasmus MC wilde patiënten voorzien van specialistische medicatie, zonder dat ze daarvoor een verre reis naar het ziekenhuis moeten maken. Hiervoor hebben we een slimme oplossing ontwikkeld, waarin we de medicijnen in een health box onder de juiste condities bij de patiënt thuis bezorgen. Zo hebben we samen met het ziekenhuis en de poliklinische apotheek secuur een nieuwe vorm van logistiek opgetuigd, die innovatief, veilig en betrouwbaar is.”

Ook interessant

Waarmee kunnen we jou helpen?