ID Check aan de Deur

Wanneer moet je je legitimeren?

Met ID check aan de deur controleert de bezorger je legitimatiebewijs bij het overhandigen van een brief of pakket. Zo weet je zeker dat je de enige bent die de zending in ontvangst neemt of dat je aan wettelijke leeftijdseisen voldoet.

Komt de bezorging niet uit? Met de track en trace code van je pakket bepaal je zelf waar of wanneer je pakket wordt afgeleverd.

Hoe werkt het?

Er zijn drie soorten gegevens waarop je gecontroleerd kunt worden:

  • Leeftijdscheck 18+
  • Controle geboortedatum
  • ID verificatie¬†

De verzender van je brief of pakket geeft aan welke gegevens PostNL moet controleren en stuurt deze versleuteld door. De bezorger overhandigt de zending alleen als je een geldig legitimatiebewijs toont en de gegevens overeenkomen. Bij het uitreiken voert de bezorger de benodigde ID-gegevens in en controleert deze. Alleen als alles klopt overhandigt hij de zending. Of, bij een leeftijdscheck, overhandigt hij het aan een persoon die wel oud genoeg is.

Controle op geboortedatum of ID verificatie

Bij een zending met controle op geboortedatum of ID verificatie bekijkt de bezorger eerst de geldigheid, naam en foto van het legitimatiebewijs. Vervolgens voert hij de geboortedatum of het documentnummer in de terminal in om te controleren of dit overeenkomt met het nummer dat is opgegeven bij het aanmelden van de zending. Als dit klopt overhandigt hij de zending. PostNL slaat deze ingevoerde nummers niet op. 

Het is niet mogelijk om bijvoorbeeld een huisgenoot te machtigen voor een dergelijke zending. Enkel de geadresseerde met zijn eigen identiteitsbewijs mag de zending in ontvangst nemen.

Controle op leeftijd 18+

Voor bepaalde zendingen, bijvoorbeeld alcohol, moet de ontvanger 18 jaar of ouder zijn. De bezorger controleert de geldigheid van het identiteitsbewijs en of de ontvanger over de juiste leeftijd (18+) beschikt. Pakketten met een leeftijdscheck 18+ kunnen ook bij de buren of bij een huisgenoot bezorgd worden, mits zij voldoen aan de leeftijdseisen (18+).

Welke identiteitsbewijzen zijn toegestaan?

Je kunt je legitimeren met een geldig:

  • Paspoort
  • Nederlands Rijbewijs
  • Europese of Nederlandse ID-kaart

Geen geldig legitimatiebewijs bij de hand?

Als je bij de uitreiking niet over een geldig legitimatiebewijs beschikt, kan de bezorger de zending niet overhandigen. We brengen de zending dan naar een PostNL-locatie in de buurt. Hier kun je de zending binnen twee weken afhalen, daarna gaat deze retour afzender. Vergeet niet bij het afhalen een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.