Post in Nederland

Betrouwbaar, betaalbaar en bereikbaar

We bezorgen al meer dan 220 jaar post in Nederland. Ons netwerk is door de jaren heen gegroeid, vernieuwd en verbeterd. Elke brief legt een zorgvuldig geplande weg af, zodat we hem op tijd en op de juiste plaats kunnen bezorgen.

11.403

brievenbussen in Nederland

8,1 miljoen

brieven worden dagelijks bezorgd in Nederland

> 1.200

keer de wereld rond te voet en fiets

Post voor iedereen

Iedereen moet post kunnen ontvangen in Nederland. Dat is geregeld met de Universele Postdienst (UPD). Wij voeren de UPD uit in opdracht van de regering. Dit betekent onder andere: 

  • 5 dagen per week post ophalen en bezorgen 
  • 6 dagen per week rouw- en medische post 
  • Voor iedereen een brievenbus en PostNL-punt in de buurt 
  • Minimaal 95% wordt de volgende dag bezorgd 

Om dit zo goed mogelijk te doen en de postbezorging voor iedereen betrouwbaar, bereikbaar en betaalbaar te houden, is het belangrijk om één sterk Nederlands postnetwerk te hebben. Daarom is sinds 1 februari 2020 het netwerk van Sandd bij ons netwerk gevoegd en bezorgt PostNL nu alle post in Nederland.

Ontwikkelingen: meer kaartjes en brievenbuspakjes

Het lijkt erop dat de coronacrisis ons allemaal wat attenter heeft gemaakt. We versturen weer meer kaartjes, kopen meer postzegels en gebruiken vaker een postzegelcode. Ook brievenbuspakjes zijn in trek. Denk aan cadeautjes als bloemen- en flessenpost en relatiegeschenken. Maar ook tweedehands kleding wordt steeds vaker per post verstuurd door de opkomst van online marktplaatsen.