Onze kijk op de toekomst van post

Onze uitdaging

Hoe zorgen we ervoor dat iedereen in de toekomst post kan blijven versturen en ontvangen?
  • Veranderde klantbehoeften

    In Nederland versturen we 70% minder post dan 20 jaar geleden. Ieder jaar daalt de hoeveelheid post verder met 7 tot 9% per jaar. Daarnaast is er steeds minder behoefte aan post die snel bezorgd wordt.

  • Stijgende kosten

    De afgelopen jaren zijn de kosten door inflatie en loonstijgingen flink gestegen. Daardoor is het steeds duurder om binnen 1 dag te bezorgen en 5 dagen per week in iedere straat te komen.

  • Niet meer haalbaar

    Kortom: 5 dagen per week in elke straat post bezorgen past niet meer bij de behoefte van klanten. Daarnaast is het door krapte op de arbeidsmarkt niet meer haalbaar en niet meer betaalbaar.

Wat willen we veranderen?

We willen graag post bezorgen op een manier die past bij deze tijd. Het is nu: vandaag op de bus, morgen bezorgd. We willen toe naar: vandaag op de bus, binnen 2 dagen en op termijn binnen 3 dagen bezorgd. Post die er echt de volgende dag moet zijn, blijven we binnen 1 dag bezorgen tegen een andere prijs. Brievenbuspakjes blijven we 5 dagen in de week bezorgen.

Om onze bezorging te veranderen, is een aanpassing van de postwet nodig. Daarom gaan we in gesprek met het ministerie en de politiek. Zo zorgen we dat we ook in de toekomst post kunnen bezorgen op een duurzame en betaalbare manier. En dat we goed werk kunnen blijven bieden aan duizenden collega’s.

Wat willen we bereiken?

Post bereikbaar, betrouwbaar en betaalbaar

Iedereen in Nederland moet post kunnen versturen en ontvangen. Betaalbaar en met een goede bezorgkwaliteit.

Goed werk voor iedereen

Voor alle (nieuwe) collega’s een passende baan in een toekomstbestendig bedrijf waar het fijn is om te werken.

Er verandert nu niets voor jou

Voor nu blijven we gewoon de brievenbuspost bezorgen zoals je gewend bent. We houden je op de hoogte als er iets verandert. Ook met zakelijke klanten blijven we in gesprek over de toekomst van post.

Heb je vragen?

Hieronder vind je antwoord op veelgestelde vragen.