Extra aandacht voor een geslaagde bezorging van examenpost

In mei is het weer eindexamentijd. Bijna 200.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs doen dan hun uiterste best om te slagen. PostNL ondersteunt scholen in die periode bij de planning en de bezorging van hun examenpost. Dankzij speciale examenzegels en opvallende examenenveloppen kan PostNL deze belangrijke post extra aandacht én voorrang geven.

Examenpost klantcaseYvonne de Vos is mentor en examensecretaris op het Melanchthon Kralingen, een middelbare school voor VMBO en MAVO in Rotterdam Kralingen. Voor de MAVO-leerlingen geldt dat hun schriftelijke examens straks met de post heen en weer gaan voor de tweede correctie. Dat moet dan natuurlijk wel vlot en vertrouwd gebeuren. Yvonne de Vos: “Het is nu drukker dan normaal, omdat we door Corona met drie tijdvakken werken. Naast het normale tijdvak en het tijdvak voor herkansingen, werken we met nog een extra tijdvak om de examens meer te kunnen spreiden. Deze indeling brengt wel met zich mee dat we een week minder hebben om alle examens na te kijken. Op de correctierondes zit dus behoorlijk wat tijdsdruk.”

Snel en veilig heen en weer sturen

Nadat het examenwerk op de school zelf is nagekeken, gaan ze voor een tweede correctie naar een andere school. Yvonne de Vos: “Zelf krijgen wij ook examenwerk van een andere school binnen die onze examinatoren nakijken én via mij weer terugsturen. Dit gebeurt allemaal per post en op het Melanchthon hebben we dat samen met PostNL geregeld. Dat doen we al jaren en dat bevalt ons goed.”

Nu ook in opvallende enveloppen

De examens verstuurt Yvonne per aangetekende post naar de tweede correctieschool. “Daar heb ik vorig jaar ook al de speciale examenzegels en opvallende enveloppen voor gebruikt. Het voordeel hiervan is dat de computer van PostNL meteen herkent dat het om examenwerk en dus ontzettend belangrijke post gaat. Bij PostNL weten ze ook heel goed dat er een flinke tijdsdruk zit op het nakijken van examenwerk. Ze geven het daarom aandacht, zodat het nakijkwerk sneller bij de andere school terechtkomt. Bij ons werkt dat heel goed; onze poststukken gaan vlot heen en weer.”

Duidelijke communicatie en planning

PostNL heeft een speciaal examenteam dat ervoor zorgt dat scholen de examens op tijd binnen hebben om na te kijken en te verwerken. Yvonne de Vos: “Een ander voordeel bij PostNL is dat we de examenpost kunnen volgen via de app of website. We krijgen ook terugkoppeling via e-mailtjes. Zo weten we dat de examenpost eraan komt en daar kunnen we dan weer rekening mee houden in onze planning. Wat de planning betreft, denkt PostNL eveneens met ons mee. Ruim voor de examenperiode krijgen we van PostNL uitleg hoe alles werkt.”

Iedereen slaagt

“De examentijd is een spannende en hectische tijd voor onze docenten en leerlingen. En dan is het fijn om te weten dat we met PostNL meer grip en zicht hebt op de zendingen en de planning. Verder is het wel grappig om te merken dat wij ons soms drukker maken dan de leerlingen zelf. Die komen nog rustig in de laatste vijf minuten voor het examen binnenlopen. Heel eerlijk gezegd komt het ook altijd wel goed. We hebben al jaren op rij een slagingspercentage van 100% en dat is ook dankzij de goede voorbereiding en op tijd geven van extra training als we inschatten dat dat nodig is.”

PostNL heeft een speciaal examenteam om alles rondom de examenpost in goede banen te leiden. We gaan voor een 100% geslaagde bezorging van deze belangrijke post. Wil je weten hoe we ook jouw scholengemeenschap kunnen helpen? Kijk dan hier.