Braillepost

Zendingen in brailleschrift en geluidsdragers

Braillepost zijn alle zendingen die in brailleschrift geschreven zijn en zendingen die geluidsdragers met gesproken teksten (veelal boeken) bevatten welke gericht zijn aan of afkomstig zijn van blindeninstituten.

Voordelen van braillepost

  • Gratis verzending
  • Brailleschrift en geluidsdragers
  • Groot formaat tot 7 kg per stuk
  • Braillepost wordt als 24-uurs post verwerkt

Wat kost het?

Braillestukken zijn gratis te versturen. De stukken zijn vaak groot en zwaar en verzending is daarom duur. Om te voorkomen dat visueel gehandicapten op hoge kosten worden gejaagd, is het wettelijk besloten dat PostNL deze stukken gratis moet versturen. 

Geluidsdragers kunnen alleen gratis worden verstuurd wanneer deze gericht zijn aan een erkend blindeninstituut of hiervan afkomstig zijn.

De naam en het adres van de afzender moeten zichtbaar zijn, zodat PostNL kan checken of het een legitieme partij is die de post gratis wil versturen.

Hoe werkt het?

Iedereen die stukken in brailleschrift verstuurt kan gebruik maken van braillepost. Hiervoor kun je terecht op een PostNL-locatie.

De inhoud mag uitsluitend informatie bevatten in brailleschrift of geluidsdragers bevatten die gericht zijn aan of afkomstig zijn van een erkend blindeninstituut.

Braillepost wordt als 24-uurs post verwerkt. Er is geen aanvullende service mogelijk zoals aangetekend.

Vind een PostNL-locatie

Braillepost verzendklaar maken

Het minimumformaat is 14x9 cm, het maximumformaat voor braillepost binnen Nederland is 100x50x50 cm en het maximumgewicht is 7 kg (per stuk).

Braillepost naar het buitenland heeft andere regels voor het maximumformaat:

  • De langste zijde mag maximaal 60 cm lang zijn
  • De som van lengte, breedte en hoogte mag maximaal 90 cm zijn
  • Voorbeeld: als de lengte 60 cm is, is er nog 30 cm over voor de breedte en hoogte. De zending heeft dan bijvoorbeeld de volgende afmeting: 60x15x15 cm of 60x10x20 cm.
De naam en het adres van de afzender moeten zichtbaar zijn, zodat PostNL dit kan verifiëren.
In de rechterbovenhoek dient de aanduiding Braille te staan. Dit kan een Braillesticker uit de zegelprinter bij Retail, een Braillesticker P4530 of een andere aanduiding van Braille zijn.
Voorbeeld braillesticker P4530Voorbeeld braillesticker uit de zegelprinter
Braillesticker P4530
Braillesticker zegelprinter

Frankeren en aanbieden van de post

Frankeren of een ‘Port betaald’-logo is niet nodig, zolang de aanduiding ‘Braillepost’ maar recht bovenin de hoek staat.

De afzender geeft per keer duidelijk aan dat het gaat om braillepost en gebruik wil maken van de service.

Verzending naar het buitenland is gratis. Aanvullende diensten zoals een priority-aanduiding zijn helaas niet mogelijk bij verzending naar het buitenland.

Als er sprake is van zakelijke verzenders die ook gewone poststukken aanbieden, dienen de braillezendingen en gelijkgestelde poststukken gescheiden als 24-uurspost worden afgegeven.

Zie ook: