Jasper ten Hove

Manager Logistical E-commerce IT bij PostNL

CHALLENGE - “We hebben geen inflexibele monolieten meer – alles zit in containers of is serverless.”

De logistieke afhandeling is bij e-commerce een essentieel onderdeel van de dienstverlening. Wanneer de bezorging vlekkeloos verloopt, heeft de webwinkel een trouwe klant erbij. Een transparant en klantgericht proces zijn zelfs onderscheidend in een tijd waarin de consument steeds veeleisender wordt. Als Manager Logistical E-commerce IT ben ik verantwoordelijk voor de technologieplatformen achter onze missie-kritische logistieke operatie.

Company challenge

E-commerce is een enorm competitieve markt die zich razendsnel ontwikkelt. Uiteenlopende partijen willen graag onderdeel zijn van deze trend. De logistiek achter de webwinkels wordt verzorgd door een mix van traditionele postbedrijven en nieuwkomers als Amazon en Coolblue die voor een deel hun eigen bezorging doen. State-of-the-art logistieke diensten zijn cruciaal in de strijd om de gunst van steeds veeleisender verzenders en ontvangers. Door de inzet van technologie gaat PostNL ook in de toekomst het verschil maken.

IT en software engineering worden voor PostNL steeds belangrijker om onze groei te ondersteunen een onderscheidende dienstverlening te kunnen bieden. Ten opzichte van vijf jaar geleden is de behoefte aan verandering verhonderdvoudigd. Waar we op onze systemen vroeger een paar honderd changes per jaar deden, halen we dit aantal nu elke week. En dat is nog niet genoeg. De IT bepaalt het tempo waarin de business kan vernieuwen.

We hebben de logistieke supply chain opgeknipt in twaalf functionele componenten, waaronder planning, field services, event management en netwerk routering. Voor elk component is een multifunctioneel team verantwoordelijk, bestaande uit businessmensen en engineers. Intern of extern, iedereen maakt fulltime deel uit van het team.

Technology challenge

Een belangrijke uitdaging in de logistieke e-commerce is het verbinden van de lange en korte termijn. Hoe verhouden alle zaken die we nu voor de business willen bereiken zich tot elkaar? Hoe bewaken we flexibiliteit en samenhang in de toekomst? Functionele decompositie helpt bij de analyse van technische wensen en mogelijkheden, zodat nieuwe oplossingen passen in onze referentiearchitectuur. Zo blijven we snel en flexibel.

Traditioneel keek de IT-afdeling eerst wat er aan oplossingen in huis was om een eventuele businessvraag te adresseren. Wie de businessdoelstellingen centraal zet, merkt vaak dat de bestaande technologie niet past. In de logistieke e-commerce zijn alle applicaties intussen vernieuwd of wordt hieraan gewerkt. We hebben geen inflexibele monolieten meer – alles zit in containers of is serverless.

De ondersteunende platformen moeten schaalbaar zijn in een high-performance mission critical omgeving. We maken gebruik van het low-code softwareplatform Mendix om het hoge tempo van verandering aan te kunnen. We willen onze basis van eigen Mendix-ontwikkelaars verbreden, om zo kennis te kunnen vasthouden en zaken verder door te ontwikkelen.

Personal challenge

In 2017 zat ik hier als Manager Logistical E-commerce IT nog alleen. Inmiddels zijn er diverse teams actief. Onlangs is hieraan engineering toegevoegd. We maken namelijk steeds meer dingen zelf.

Het is belangrijk dat teams de ruimte hebben. Ik help met het scheppen van een context waarin ze door zoveel mogelijk autonomie optimaal kunnen presteren. Teams moeten zo in een cyclus komen van continue versnelling, waarbij ze hun eigen vrijheid pakken en benutten. Net zoals ik dat heb gedaan.

Onze Nederlandse achtergrond is hier een groot voordeel: actiegericht, in harmonieuze samenwerking en relatief plat. De directie staat hier open voor relevante inbreng van medewerkers. Zolang we maar het goede doen voor onze klanten.

Opportunity's

PostNL is voor de meeste Nederlanders de favoriete bezorger. Om dit te blijven moeten we ons voortdurend aanpassen aan de steeds veranderende behoeften van verzenders en ontvangers. Dit executievermogen vereist een IT en business die een organisch geheel vormen.

We zoeken ontwikkelaars die op langere termijn impact willen hebben en open staan voor spannende en relevante dingen. Mensen die hun skills ten volle kunnen inzetten en hun kennis kunnen uitbouwen. Ontwikkelaars die kunnen doorstromen in de breedte of willen doorgroeien naar lead. Met deze nieuwe collega’s gaan wij waarde creeren voor onze klanten, onze mensen en het bedrijf.