Brievenbussen

Alles over de oranje straatbrievenbus

Hier vindt u alle informatie over de straatbrievenbus. Daarnaast leest u op deze pagina ook alles over de bezorging van post die u via de straatbrievenbus verstuurt: brieven, kaarten en Brievenbuspakjes.

Direct uw dichtstbijzijnde brievenbus vinden? Ga naar de Locatiewijzer.

Veranderingen over de locaties van de brievenbussen

We merken dat er in Nederland steeds minder post wordt verstuurd. Onze chauffeurs die de brievenbussen legen, komen daardoor steeds meer brievenbussen tegen waar nauwelijks of niets meer in zit. Vaak zijn dit dezelfde brievenbussen en worden dus eigenlijk (bijna) niet meer gebruikt. Deze brievenbussen gaan we verwijderen of verplaatsen naar een andere locatie waar meer mensen komen en dus de brievenbus vaker kunnen gebruiken. Denk hierbij aan locaties zoals supermarkten, trein- of busstations en locaties aan het begin van een woonwijk. 

Ons uitgangspunt blijft dat brievenbussen voor iedereen bereikbaar blijven, ook voor mensen die minder mobiel zijn. Hieronder vindt u een korte film over het locatienetwerk van de toekomst.

Wat betekenen de veranderingen?

  • We verplaatsen brievenbussen naar plaatsen waar veel mensen vaak komen. 
  • We verwijderen brievenbussen die niet of nauwelijks worden gebruikt. 
  • Brievenbussen bij ziekenhuizen en zorginstellingen worden niet verplaatst of verwijderd. 
  • We hanteren de afstandseis voor brievenbussen die de Postwet ons voorschrijft.

Voor iedereen bereikbaar

Het verplaatsen en verwijderen van brievenbussen naar geschikte locaties gebeurt weloverwogen en zorgvuldig. We overleggen met zowel landelijke als lokale belangenorganisaties voor ouderen en mensen die minder mobiel zijn. Samen met deze partijen stellen we de locaties vast voor onze brievenbussen. Zo zorgen we er samen voor dat de brievenbus voor iedereen bereikbaar blijft.

Hoe wordt u geïnformeerd?

U ontvangt een brief twee weken voorafgaand aan de wijzigingen van de brievenbussen in uw buurt. Bij deze brief vindt u een lijst met alle brievenbussen die bij u in de buurt blijven staan. U herkent de brievenbus die wij verwijderen aan een sticker waarin we verwijzen naar de dichtstbijzijnde brievenbus. Deze sticker plaatsen wij minimaal drie weken van tevoren.

Direct uw dichtstbijzijnde brievenbus vinden? Ga naar de Locatiewijzer.

Planning

Wij begrijpen dat het aanpassen van de brievenbussenlocaties ingrijpend kan zijn. Daarom bekijken we per regio én samen met de (lokale) belangenorganisaties, welke locaties geschikt zijn voor de brievenbussen. Dit betekent dat we niet alle brievenbussen in één keer verwijderen, maar op verschillende momenten in verschillende regio’s. Onderstaande planning is onder voorbehoud, het is voor ons belangrijk dat er weloverwogen en zorgvuldige keuzes worden gemaakt.

Regio
Data
Flevoland
mei - juni 2016
Zeeland
juni - juli 2016
Limburg
januari - februari 2017
Groningen
oktober - november 2016
Noord-Brabant
maart - juni 2017
Overige regio's
Nog niet bekend

Wanneer wordt de brievenbus geleegd?

De meeste straatbrievenbussen worden dagelijks geleegd om 17.00 uur, met uitzondering van zaterdag en zondag. De meeste brievenbussen bij een PostNL Postkantoor of Pakketpunt worden op werkdagen om 18.00 uur geleegd. Wij streven ernaar dat deze post de volgende dag wordt bezorgd. Op iedere brievenbus staat aangegeven wanneer de brievenbus wordt geleegd.

We bezorgen uw post van dinsdag tot en met zaterdag*. Kijk voor de exacte tijden per brievenbus of PostNL Locatie in de Locatiewijzer.

Gepost op:
Bezorgd op:
Maandag
Dinsdag
Dinsdag
Woensdag
Woensdag
Donderdag
Donderdag
Vrijdag
Vrijdag
Zaterdag
Zaterdag/Zondag
Dinsdag
Let op: Voor het versturen van Rouwpost volgt u aparte instructies.
*Met uitzondering van feestdagen. Kijk voor de feestdagen op postnl.nl/feestdagen.

Postwet

Wij moeten ons houden aan de afstandseis die is opgenomen in de Postwet. Hierin staat beschreven:

  • In woonkernen met meer dan 5000 inwoners heeft ieder huishouden een brievenbus binnen 1000 meter hemelsbreed.
  • In woonkernen met minder dan 5000 inwoners heeft ieder huishouden binnen 2500 meter hemelsbreed een brievenbus.