Menu

Brievenbussen

Alles over de oranje straatbrievenbus

Bent u op zoek naar de dichtstbijzijnde brievenbus? Ga dan naar de Locatiewijzer.

Brieven ontvangen op ander adres dan thuis? Dat kan met een Postbus

Straatbrievenbussen worden dagelijks om 17.00 uur geleegd, met uitzondering van zaterdag en zondag. En bij PostNL-locaties op werkdagen om 18.00 uur. Deze tijden verschillen, daarom staat er op iedere brievenbus aangegeven hoe laat de brievenbus wordt geleegd. Benieuwd wanneer uw post wordt bezorgd? Bekijk hieronder het overzicht met de dagen waarop we uw post bezorgen.

We bezorgen uw post van dinsdag tot en met zaterdag*. Kijk voor de tijden per brievenbus of PostNL Locatie in de Locatiewijzer.

Gepost op:
Bezorgd op:
Maandag
Dinsdag
Dinsdag
Woensdag
Woensdag
Donderdag
Donderdag
Vrijdag
Vrijdag
Zaterdag
Zaterdag/Zondag
Dinsdag
*Met uitzondering van feestdagen. Kijk voor de feestdagen op postnl.nl/feestdagen.
Let op: Voor het versturen van Rouwpost volgt u aparte instructies.

Veranderingen locaties brievenbussen

We merken dat er in Nederland steeds minder post wordt verstuurd. Onze chauffeurs die de brievenbussen legen, komen daardoor steeds meer brievenbussen tegen waar bijna niets meer in zit. Deze brievenbussen worden dus eigenlijk (bijna) niet meer gebruikt. Daarom verwijderen of verplaatsen we deze brievenbussen naar een andere locatie waar meer mensen komen, zodat de brievenbus weer vaker wordt gebruikt. Denk hierbij aan locaties zoals supermarkten, trein- of busstations en locaties aan het begin van een woonwijk.

Ons uitgangspunt blijft dat de brievenbussen voor iedereen bereikbaar moeten blijven, ook voor mensen die minder mobiel zijn. Daarnaast houden we ons aan de afstandseis voor brievenbussen die de Postwet ons voorschrijft. 

Hieronder vindt u een korte film over het locatienetwerk van de toekomst.

Wat betekenen deze veranderingen?

  • Brievenbussen worden verplaatst naar locaties waar veel mensen komen
  • Brievenbussen die niet of nauwelijks worden gebruikt worden verwijderd
  • Brievenbussen bij ziekenhuizen en zorginstellingen worden niet verplaatst of verwijderd

Voor iedereen bereikbaar

We begrijpen dat het aanpassen van de brievenbussenlocaties ingrijpend kan zijn. Daarom bekijken we per regio welke locaties geschikt zijn voor de brievenbussen. We overleggen dit met zowel landelijke als lokale belangenorganisaties voor ouderen en mensen die minder mobiel zijn. Samen met deze partijen stellen we de locaties vast voor onze brievenbussen. Zo zorgen we er samen voor dat de brievenbus voor iedereen bereikbaar blijft. 

Dit betekent dat we niet alle brievenbussen in één keer verwijderen, maar op verschillende momenten in verschillende regio’s. Onderstaande planning is onder voorbehoud, het is voor ons belangrijk dat er weloverwogen keuzes worden gemaakt.

Regio
Data
Flevolandgereed
Zeelandgereed
Groningengereed
Limburggereed
Noord-Brabantgereed
Overijsselgereed
Zuid-Holland Noordgereed
Drenthegereed
Frieslandgereed
Utrechtgereed
Gelderland Zuidgereed
Gelderland Noordgereed
Zuid-Holland Middengereed
Zuid-Holland Zuidgereed
Noord-Holland Zuidgereed
Noord-Holland Noordfebruari/maart 2019
Amsterdamapril 2019

Hoe wordt u geïnformeerd?

U ontvangt een brief twee weken voorafgaand aan de wijzigingen van de brievenbussen in uw buurt. Bij deze brief vindt u een lijst met alle brievenbussen die bij u in de buurt blijven staan.

Direct uw dichtstbijzijnde brievenbus vinden? Ga naar de Locatiewijzer.

Postwet

In woonkernen met meer dan 5.000 inwoners is binnen een straal van 1.000 meter een voor het publiek bestemde brievenbus. Voor 1 januari 2016 was deze afstandseis 500 meter. Buiten woonkernen met meer dan 5.000 inwoners is binnen een straal van 2.500 meter een voor het publiek bestemde brievenbus.