Veelgestelde vragen over coronavirus
Lees de veelgestelde vragen over het verzenden en ontvangen van post en pakketten tijdens de coronacrisis.
Lees de veelgestelde vragen over het verzenden en ontvangen van post en pakketten tijdens de coronacrisis.
De invoering van de avondklok heeft geen impact op onze dienstverlening. We verwerken en bezorgen je post en pakketten zoals je gewend bent.
Geen zorg, er zijn nog genoeg PostNL-punten die wél open zijn. Vind er één bij jou in de buurt
Volgens het RIVM is de kans klein dat je ziek wordt als je spullen of oppervlakken aanraakt of vastpakt, zoals post of pakketten. Zij geven aan dat de kans nog kleiner wordt als je regelmatig de handen wast en voorkomt dat je na het aanraken met de handen in het gezicht komt. Voor meer informatie verwijzen we je naar de website van het RIVM.
Op dit moment bezorgen we alle post en pakketten. Dit geldt dus ook voor rouwpost, medische post, voeding of hulpmiddelen. We geven standaard extra prioriteit aan deze zendingen en doen er alles aan deze op tijd te bezorgen.
Ja, dat kan. Het bezorgen van post, pakketten en andere zendingen draagt bij aan het in stand houden van het maatschappelijke verkeer. Daarom blijven we op verantwoorde wijze bezorgen en kan jij dus jouw post en pakketten gewoon blijven versturen.
Voor contactloze bezorging van post of pakketten waarvoor moet worden getekend, vragen we je een geldig legitimatiebewijs (paspoort, ID of rijbewijs) bij de hand te hebben. Geef de drie laatste tekens hiervan door aan onze bezorger. Die tekent hiermee dan voor de ontvangst van je pakket.
We vragen de ontvanger om zijn legitimatie op het pakket te leggen. Tijdens het uitwisselen houden we de afstand van 1,5 meter aan.
Volg voor het retourneren de instructies van de webwinkel waar je hebt besteld. Wil je een pakket verzenden en heb je nog geen label? Dan kan je die online aanmaken. Daarna kan je het pakket afgeven bij een van de pakket- en briefautomaten of bij een PostNL-punt. Kijk voor een overzicht van de PostNL-punten en openingstijden op postnl.nl/locatiewijzer.
Past je pakket door de brievenbus? Dan kan je online een label aanmaken en je pakket direct in de oranje brievenbus doen. Ook voor brieven is de brievenbus de meest contactloze verzendwijze. Zijn je postzegels op? Gebruik dan de postzegelcode, dan hoef je daar ook niet voor naar de winkel.
Ja, je kan een retourpakket meegeven aan de pakketbezorger wanneer hij/zij een ander pakket bij je bezorgt. De instructies vind je op postnl.nl/retouraandedeur. Pakketbezorgers houden zich aan de maatregelen voor het coronavirus en houden 1,5 meter afstand bij het uitwisselen van het pakket. Momenteel is het erg druk voor onze pakketbezorgers. Het kan zijn dat er op het moment dat ze bij jou aan de deur komen, onvoldoende ruimte is om retourpakketten aan te nemen. Je kunt ook gebruikmaken van een van de PostNL-punten om je retourpakket in te leveren, de dichtstbijzijnde punten vind je op postnl.nl/locatiewijzer.
Om ervoor te zorgen dat je toch je post krijgt, kun je die tijdelijk naar een ander adres laten doorsturen. Zo weet je zeker dat je geen post mist. Wij sturen je post en aangetekende zendingen naar een adres dat je zelf opgeeft. Dit stopt als het PostNL-punt weer opengaat, maar uiterlijk 31 december 2021. Voor de tijdelijke doorzendservice vragen we in plaats van het gebruikelijke tarief een eenmalige bijdrage van € 12,50,- excl. BTW. Het aanvragen van de tijdelijke doorzendservice regel je gemakkelijk online. Zorg dat je bij het aanvragen je klantnummer bij de hand hebt. Deze vind je op je factuur. Hou er rekening mee dat we 2 dagen nodig hebben om je aanvraag te verwerken. De post die in die 2 dagen naar je postbus wordt gestuurd, bezorgen we ook op het nieuwe adres. Alleen wel met een kleine vertraging. Pakketten kunnen we niet doorsturen. Die bezorgen we bij het PostNL-punt van je postbus of bewaren we op een van onze locaties als het PostNL-punt is gesloten.
Je regelt een tijdelijke doorzendservice via postnl.nl/tijdelijkedoorzendservice.
Je kan aan de medewerker je legimitatie laten zien, zodat hij het nummer kan overtypen. Of de medewerker kan de QR-code op de achterkant van je rijbewijs scannen. Het nummer wordt dan automatisch overgenomen. Je hoeft dan alleen je handtekening op de verkoopterminal zetten.
Dan wordt je pakket retour afzender gestuurd.
Bij de locatie worden posters opgehangen met informatie.
Ja, het is mogelijk om het door iemand anders te laten ophalen. De persoon die jouw pakket ophaalt, moet een geldig legitimatiebewijs meenemen (geen kopie) en de track & trace-code en jouw adres kunnen opgeven.
Via de locatiewijzer kun je zien of een locatie open of gesloten is. Sommige PostNL-punten hanteren andere openingstijden of zijn alleen een paar uur open zodat klanten de post uit de postbussen kunnen halen. Dit zie je niet in de locatiewijzer, maar kun je checken bij (de website van) het PostNL-punt. Vaak hangt bij het PostNL-punt een poster met de openingstijden.
Als je een tijdelijke doorzendservice aanvraagt, sturen we de post door naar het opgegeven adres. Dit duurt wel wat langer, omdat we de post eerst bij het PostNL-punt moeten ophalen. Heb je geen doorzendservice aangevraagd? Dan bewaren we de post tijdelijk op een van onze locaties.
Ja dat kan. Hou er wel rekening mee dat landen maatregelen hebben genomen die van invloed zijn op het logistieke proces. In veel landen wordt met vertraging bezorgd. Sommige landen zijn volledig afgesloten. Hier kan helemaal niet meer worden bezorgd. Wil je een pakket naar een land sturen waar niet meer kan worden bezorgd? Dan kun je dat pakket niet meer bij een PostNL-punt afgeven. Op postnl.nl/isa vind je actuele informatie over bezorging in het buitenland.
Veel landen hebben maatregelen genomen die van invloed zijn op de bezorging van post en pakketten. In veel landen wordt met vertraging bezorgd en in sommige landen zelfs helemaal niet meer. Op postnl.nl/isa vind je actuele informatie over bezorging in het buitenland.
In steeds meer landen tekent de bezorger in overleg met de ontvanger voor ontvangt. Hiermee wordt het contact en de kans op verspreiding van het virus geminimaliseerd.
Ook in het buitenland hanteren steeds meer bedrijven richtlijnen om het contact en de kans om verspreiding van het virus te minimaliseren. Dit kan consequenties hebben voor de dienstverlening. Bijvoorbeeld bij het plaatsen van een handtekening voor ontvangst. In veel landen tekent de bezorger in overleg met de ontvanger.
Die post bewaren we tot de bestemming weer bereikbaar is. Is de bestemming langere tijd onbereikbaar? Dan sturen we de post terug naar de afzender. Voor de meeste bestemmingen geldt dat dit gebeurt na zeven dagen.
Benieuwd in welke landen momenteel niet kan worden bezorgd? Kijk dan op postnl.nl/isa.
Dat verschilt per land. In veel landen zoekt het postbedrijf nu persoonlijk contact met de ontvanger om de post in één keer te kunnen bezorgen. Het is nog niet bekend of de post retour wordt gestuurd als dit niet lukt.
In veel landen gaat het vrachtverkeer door. Daar kan dus nog wel worden bezorgd, al zijn pakketten soms wat langer onderweg. In sommige landen zijn de grenzen helemaal dicht. Op postnl.nl/isa zie je welke dit zijn.
Europese bestemmingen blijven voorlopig bereikbaar
Wel kunnen maatregelen van onze netwerkpartners hier en daar leiden tot vertraging of sluiting van postcodegebieden. In zo’n geval worden de pakketten opgeslagen tot het gebied weer toegankelijk is.
Lees meer over de veiligheid, de impact op bezorging en het bezorgen van bijzondere momenten tijdens deze coronatijd.