Partijenpost

Veel post versturen

Verstuur jij veel post tegelijk, zoals brieven, drukwerk of tijdschriften? Dan is partijenpost de voordeligste oplossing voor jou. Benieuwd hoe het werkt? Bekijk de voorwaarden en ontdek alle voordelen.

Heb je een partijenpostcontract van ná 1 januari 2022?

Dan maak jij gebruik van een ander assortiment. Bekijk hier alle informatie.

Voordelen van partijenpost

 • Profiteer van aantrekkelijke tarieven
 • Keuze uit verschillende bezorgsnelheden
 • Frankeren met port betaald-aanduiding
 • Ook mogelijk voor je buitenlandse post

Wat is partijenpost?

Partijenpost bestaat uit een groot aantal poststukken die van één afzender komen en binnen dezelfde partijenpostcategorie vallen. Deze poststukken worden tegelijk aan PostNL overgedragen en hebben dezelfde bezorgsnelheid. Voor partijenpost betaal je een voordeliger tarief per stuk dan voor een enkel poststuk.

Voorbeelden van partijenpost:

 • Direct mail: poststukken waarmee je reclame maakt of een marketingboodschap onder de aandacht brengt. Denk hierbij aan mailings en reclamefolders.
 • Brievenbuspakjes: poststukken met kleine goederen die door de brievenbus passen. Deze poststukken hebben een stevigere verpakking die de inhoud beschermt.
 • Brieven: poststukken met een persoonlijke inhoud. Hierbij gaat het vaak om berichten met financiële gevolgen, zoals facturen, polissen of afspraakbevestigingen.
 • Periodieken: bladen die je verstuurt naar grote groepen ontvangers. Deze bladen verschijnen minstens één keer per kwartaal en voldoen aan de voorwaarden voor de inhoud.

Lever je partijenpost aan in diverse formaten:

De standaard partijenpost bestaat uit poststukken die je ongesorteerd aanlevert en die door de brievenbus passen. Deze brievenbuspost valt in dezelfde gewichtstrap en heeft hetzelfde uiterlijk en formaat. We maken hiervoor gebruik van een heldere indeling in formaten:

 • Klein: poststukken van maximaal 229 x 162 x 5 millimeter en een maximum gewicht van 50 gram.
 • Groot: poststukken van maximaal 324 x 229 x 10 millimeter en een maximum gewicht van 350 gram.
 • Speciaal: poststukken van maximaal 380 x 265 x 32 millimeter en een maximum gewicht van 2.000 gram.

Kies wat past bij jouw post

Een partij die je ongesorteerd aanlevert, moet voldoen aan de voorwaarden die passen bij het formaat klein, groot of speciaal. Natuurlijk is niet iedere partij die je aanbiedt hetzelfde. Daarom kun je kiezen uit diverse producten voor je partijenpost:

 • Partijenpost gemengd: bied al je brievenbuspost in één partij aan zonder te letten op de verschillende partijenpostcategorieën. Je kunt ook kiezen voor partijenpost gemengd als je minder dan 250 poststukken van hetzelfde formaat wilt versturen.
 • Partijenpost gesorteerd: bespaar kosten op partijen vanaf 5.000 stuks door je post voor te melden in Mijn PostNL. Wij controleren en sorteren je adressenbestand en vertellen je hoe je je poststukken kunt aanleveren.
 • Partijenpost periodieken: verstuur jouw grote aantallen bladen in één partij.
 • Partijenpost buitenland: verstuur jouw partij naar het buitenland.

Kies je bezorgsnelheid

Partijenpost bezorgen we vijf dagen in de week van dinsdag tot en met zaterdag. Heeft het haast? Kies dan voor de bezorgsnelheid van 24 uur. Heb je meer tijd? Dan is 48-72 uur een voordeligere keuze. Je post wordt dan bezorgd op twee aaneengesloten dagen.

Wat kost het?

Met de tarievenwijzer kies je snel en eenvoudig het juiste product voor jouw partijenpost. De tarieven kunnen verschillen op basis van partijvolume, formaat, gewicht, en bezorgsnelheid. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Bekijk dan het volledige overzicht van alle tarieven pag. 6-12 en kortingen pag. 22-23 in het tarievenboekje.

Maak je partij klaar om te verzenden

Voldoen je poststukken aan alle voorwaarden van je partijenpostcategorie? Voorzie je post dan van de frankeeraanduiding PostNL port betaald en maak stap voor stap een order aan in Mijn PostNL. Voor Mijn PostNL heb je een klantnummer nodig. Stop de partij in de juiste verpakking en lever je post aan bij een PostNL-punt. Je kunt het natuurlijk ook door ons laten ophalen met de haalservice.

Volg jouw partijenpost in de PostNL-app

Heb je je post bij ons aangeleverd? Dan heb je de optie om je partijenpost te volgen tot het moment van sorteren of bezorgen. Ook steeds meer consumenten zien ´s ochtends vroeg in de PostNL-app welke post naar ze onderweg is. Als verzender kun je daar slim gebruik van maken door aan je post een actie toe te voegen zodat je klanten direct kunnen reageren. 
Weten hoe dat werkt? Lees meer over Mijn Post.

Maak ook gebruik van deze producten en diensten

We hebben diverse aanvullende producten en diensten voor je partijenpost:

 • Verstuur je ook aangetekende brieven en pakketten? Al vanaf twee stuks profiteer je van aantrekkelijke tarieven. Bekijk het tarievenboekje pag. 12 voor het volledige overzicht.
 • Wil je dat wij al je brieven en pakketten verzendklaar maken? Maak dan gebruik van gemakspost en bied al je post in dezelfde postzak bij ons aan.
 • En krijg je veel post retour vanwege verhuizingen? Met onze digitale post- en retourverwerking krijg je van ons een digitaal overzicht van alle onjuiste adressen. Zo zie je direct welke klanten verhuisd zijn.

Meer informatie

Hulpmiddelen

Algemene voorwaarden voor partijenpost

Zakelijk nieuws

Meld je aan voor onze zakelijke nieuwsbrief.

Liever een nieuwsbrief op maat ontvangen?

Vul dan ook onderstaande gegevens in. Dan sturen we je tips, inspiratie, cijfers en inzichten en natuurlijk het laatste nieuws over onze producten en diensten die bij jouw onderneming passen.

optioneel
Kies een van de opties: optioneel
optioneel
optioneel
optioneel
optioneel

Zie ook:

Chatten

Start direct een chatgesprek met een van onze adviseurs. Voor vragen over Track & Trace verzoeken wij je te kiezen voor een andere contactoptie.

Direct chatten

We zijn tijdelijk niet bereikbaar via WhatsApp