Veelgestelde vragen over toeslag bestemmingen buiten Europa

Deze veelgestelde vragen zijn bedoeld voor bedrijven die met een zakelijk account (MijnPostNL) of via de PostNL API hun internationale zendingen aanbieden. De Corona maatregelen die wereldwijd worden genomen hebben impact op onze internationale dienstverlening. Op een aantal bestemmingen bezorgen we helemaal niet meer en voor andere bestemmingen bieden we alternatief transport. Daar zitten vaak andere kosten aan vast. We zijn daarom genoodzaakt op per 13 april 2020 een tijdelijke toeslag te rekenen voor zendingen met bestemmingen buiten Europa (tariefzone Rest of World).

Algemeen

Waarom betaal ik een toeslag voor zendingen buiten Europa?

Voor alle bestemmingen buiten Europa geldt sinds 13 april een toeslag. Deze bestemmingen zijn moeilijk bereikbaar sinds het coronavirus het internationale vliegverkeer grotendeels heeft stilgelegd. Hierdoor moeten logistieke bedrijven zoals PostNL op zoek naar andere vormen van transport. Vaak zitten hier extra kosten aan vast, waardoor we genoodzaakt zijn om een toeslag in rekening te brengen.

Welke alternatieve vormen van transport gebruiken jullie precies?

Het gaat dan om de inzet van vrachtvliegtuigen. Wat een duurdere transportmogelijkheid is. Normaal liften we voor post mee op passagiersvluchten tegen een gunstiger tarief.

Tot wanneer geldt deze toeslag?

Die geldt zolang we aangewezen zijn op andere vormen van transport als gevolg van het beperkte vliegverkeer.

Hoe hoog is de toeslag?

De precieze verhoging verschilt per land én het soort zending. Gemiddeld geldt het volgende:

ZendingToeslag
Brieven 50 gr - 2 kg+ € 0,10 per stuk
Pakjes tot 2 kg+ € 1,00 per stuk
Pakketten tot 20 kg+ € 1,30 per kg

Wat betekent de regel [omschrijving] op mijn factuur?

Dit betreft de toeslag die tijdelijke we rekenen als gevolg van duurder alternatief transport.

Kan PostNL deze toeslag zomaar doorvoeren?

We verhogen de tarieven van het reguliere transport niet, maar rekenen een toeslag voor het inzetten van een alternatief. Je kan daarbij kiezen om gebruik te maken van het alternatief of je kan kiezen de zending voor bestemmingen buiten Europa voorlopig niet aan te bieden. We kunnen nu echter nog niet zeggen wanneer de normale tarieven weer gelden.

Wat als ik niet akkoord ga met deze toeslag?

In dat geval adviseren we om je zending voor bestemmingen buiten Europa, gedurende deze periode, niet aan te bieden. We kunnen nu echter nog niet zeggen wanneer de normale tarieven weer gelden, maar informeren daar uiteraard over zodra dat kan.

Frankeermachine

Geldt de toeslag ook voor post gefrankeerd met een frankeermachine?

Ja.

Hoe wordt de toeslag in dat geval in rekening gebracht?

Je ontvangt achteraf een aparte factuur waarop alleen de toeslag staat vermeld. Verder verandert er niets.