Lesmateriaal voor basisscholen

Post in de klas!

Het ontvangen van post is een bijzonder moment. Of het nu een kaartje voor je verjaardag is of een bestelling bij een webwinkel. Wij hebben een aantal gratis lespakketten gemaakt om leerlingen van basisscholen kennis te laten maken met de wereld van post en pakketten.

Lespakketten

PostNL heeft samen met een onderwijsexpert 4 lespakketten ontwikkeld. Deze bestaan uit een handleiding en digibord materiaal.

Lesmateriaal groep 1-2: Allemaal post!

Elk thema van Post in de klas sluit aan bij de belevingswereld van de leeftijdsgroep. Kinderen in groep 1 en 2 maken kennis met de verliefde pakketbezorger Malti. Zij bezorgt pakketten met een elektrische bakfiets en is verliefd op haar collega postbezorger Luuk. Hij bezorgt post op zijn fiets. Samen met Malti en Luuk ontdekken de kinderen meer over post en pakketten. Ze maken kennis met een brievenbus, brieven, kaarten, pakketten, stempels, postzegels en de bezorgers zelf natuurlijk. Hierbij wordt gebruik gemaakt van creatieve werkwijzen, concreet materiaal en spelopdrachten.

Lesmateriaal groep 3-4: Post voor speurneuzen

Elk thema van Post in de klas sluit aan bij de belevingswereld van de leeftijdsgroep. Kinderen in groep 3 en 4 maken kennis met postbezorger Mo. Hij bezorgt post, zoals brieven, kaarten en brievenbuspakketten. Samen met Mo ontdekken de kinderen hoe belangrijk een juist adres en de juiste postzegels zijn bij het versturen van post. Ook de kracht van een brief of kaart en natuurlijk de boodschap die je hiermee kan overbrengen aan de ontvanger, komen aan bod. Tijdens de verwerkingsopdrachten ligt het accent op lezen en schrijven. Hierbij komen begrippen aan bod zoals: brievenbus, brief, kaart, pakket, adres, postcode, stempel, gewicht, grootte, postzegel en postbezorger.

Lesmateriaal groep 5-6: Undercover in de wereld van post

Elk thema van Post in de klas sluit aan bij de belevingswereld van de leeftijdsgroep. Zo voeren de kinderen in de groepen 5 en 6 een geheime missie uit. Hiervoor maken ze kennis met bezorgers Malti, Mo, Luuk en Lian. De bezorgers delen met de kinderen wat belangrijke aandachtspunten zijn voor verzenders en ontvangers van post. De kinderen toetsen een aantal aandachtspunten in de praktijk, door te testen of post op de juiste locatie, op tijd en netjes wordt bezorgd. Daarnaast spelen de kinderen een sorteerspel, waarin ze spelenderwijs zelf de aandachtspunten leren toepassen. In de lessen wordt gewerkt aan vaardigheden zoals communiceren, probleemoplossend denken en handelen en samenwerken. Meer specifiek maken de kinderen in de opdrachten gebruik van hun planningsvaardigheden en kaartbegrip.

Lesmateriaal groep 7-8: De kracht van post

Elk thema van Post in de klas sluit aan bij de belevingswereld van de leeftijdsgroep. Zo voeren de kinderen in de groepen 7 en 8 een geheime missie uit. Hiervoor maken ze kennis met bezorgers Malti, Mo, Luuk en Lian. De bezorgers delen met de kinderen wat belangrijke aandachtspunten zijn voor verzenders en ontvangers van post. De kinderen toetsen een aantal aandachtspunten in de praktijk, door te testen of de post op de juiste locatie, op tijd, duurzaam, makkelijk en netjes wordt bezorgd. Optioneel maken de kinderen een vlog waarin zij verslag doen van het onderzoek. Daarnaast ontwerpen de kinderen een speciale postzegel, waarin de aandachtspunten ook weer een rol spelen. In de lessen wordt gewerkt aan vaardigheden zoals communiceren, probleemoplossend denken en handelen en samenwerken.

Aanvragen

Je kan het lesmateriaal hieronder aanvragen. Na het aanvragen van het lespakket, ontvang je binnen enkele dagen per e-mail de bestanden.
Contactpersoon
Mocht je vragen hebben over het lespakket, dan kan je mailen naar postindeklas@postnl.nl.