Menu

Groene post

CO2-neutraal uw post versturen

Bijdragen aan een beter milieu door uw post CO2-neutraal te versturen? Dat kan met Groene post van PostNL. Samen met ons compenseert u uw CO2-uitstoot door te investeren in duurzame projecten.

Voordelen Groene post

 • U compenseert uw CO2-uitstoot door te investeren in duurzame projecten.
 • Wij verdubbelen de eerste 50.000 euro die u samen met andere deelnemers inlegt. Onze bijdrage doneren we aan Natuurmonumenten (minimaal 25.000 euro per jaar.)
 • U mag de CO2-compensatie van Groene post opnemen in uw duurzaamheids- en jaarverslag.

Wat kost het?

Hoe meer post en pakketten u per jaar verstuurt, hoe hoger uw CO2-uitstoot is en daarmee ook uw bijdrage. De minimale bijdrage is 5 euro. Dit bedrag wordt automatisch met u verrekend.

Hoe werkt het?

Met de CO2-calculator berekent u eenvoudig de CO2-uitstoot van uw post- en pakketzendingen. In de CO2-calculator geeft u ook aan of u die uitstoot wilt compenseren. Doe het vandaag nog, dan maken we post samen groener.

Meedoen is eenvoudig

Bereken in 3 stappen uw CO2-uitstoot met de CO2-calculator:

 1. Geef het aantal post- en pakketzendingen voor binnen- en buitenland door.
 2. Vul uw gegevens en PostNL-klantnummer in.
 3. Controleer en geef akkoord.

Meer informatie nodig? Stuur een e-mail naar groenepost@postnl.nl.

Naar de CO2-calculator

PostNL investeert uw bijdrage in duurzame projecten

Wij investeren uw bijdrage in hoogwaardige, duurzame projecten met het Gold Standard-keurmerk: het beste keurmerk voor klimaatprojecten. Afgelopen jaren hebben we gekozen voor een aantal windmolenprojecten in Turkije, China en Taiwan. 

PostNL verdubbelt de eerste 50.000 euro 

Wij waarderen uw deelname en verdubbelen de eerste 50.000 euro die u samen met andere deelnemers inlegt, met een minimum van 25.000 euro. 

Natuurmonumenten 

De bijdrage van PostNL investeren wij in duurzame projecten van Natuurmonumenten in Nederland. In 2017 hebben we onze donatie gebruikt om het leefgebied van de grote karekiet en roerdomp te verbeteren en te vergroten in het Nationaal Landschap IJsseldelta.

Groene post geverifieerd door FIRA

Het CO2-compensatieprogramma Groene post is geverifieerd door FIRA Sustainability B.V. Zie ook de toelichting van PostNL en de verificatieverklaring van FIRA.

Wat betekent dit voor u?

 • De methode die in de CO2-calculator wordt gebruikt is betrouwbaar voor het berekenen van de CO2-uitstoot per postzending.
 • Heeft u de postverspreiding van PostNL opgenomen in uw totale CO2-uitstoot? Dan kunt u de CO2-compensatie van het Groene post-programma in mindering brengen op uw eigen uitstoot en vermelden in uw MVO-verslaglegging.

Wat zit niet in de berekening van de CO2-uitstoot?

 • De CO2-uitstoot van het poststuk en/of pakket zelf. Bijvoorbeeld de CO2-uitstoot gerelateerd aan de productie van de inhoud, het verpakkingsmateriaal en het gebruik daarvan.

Tips voor groene Direct Mail

Door te kiezen voor Groene post compenseert u de CO2-uitstoot van uw post. Met onderstaande tips vermindert u bovendien de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen:

 • Gebruik een schoon adressenbestand
  Door uw adressenbestand goed te controleren en te ontdubbelen voorkomt u overbodige verkeerd geadresseerde post en retourpost. Wij kunnen u daarbij helpen.
 • Gebruik gerecycled papier van hout afkomstig uit bossen die verantwoord worden beheerd
  Alleen papier met een FSC- of PEFC-keurmerk komt van bossen die duurzaam worden beheerd.
 • Werk samen met leveranciers die in het bezit zijn van een milieumanagementsysteem
  Door eisen te stellen aan leveranciers ontstaat een kettingreactie, waardoor we de hele keten groener maken.
 • Vermijd gebruik van onnodig veel inktkleuren
  Hoewel inkt steeds milieuvriendelijker wordt, is minimaal gebruik altijd het meest duurzaam.
 • Bedruk uw mailing dubbelzijdig.
  Iedereen is er al aan gewend: dubbelzijdig bedrukt papier. Dit scheelt u de helft aan papier.
 • Vermijd overbodig plastic en verpakkingsmateriaal
  Plastic en folie zijn niet afbreekbaar en vergen bovendien nogal wat energie bij de productie. Vermijd het gebruik ervan bij uw mailings.