Groene post

CO2-neutraal uw post versturen

Bijdragen aan een beter milieu door uw post CO2-neutraal te versturen? Dat kan met Groene post van PostNL. U compenseert uw CO2-uitstoot samen met ons. Door te investeren in duurzame projecten met het 'Gold Standard Premium Quality Carbon Credits'-keurmerk. Zo verstuurt u uw post nog eens milieubewust!

Voordelen Groene post

 • Uw CO2-uitstoot gecompenseerd door investering in duurzame projecten met keurmerk
 • Uw CO2-compensatie kunt u vermelden in uw duurzaamheids- en jaarverslag
 • De eerste € 50.000 die totaal door u en anderen wordt ingelegd wordt door ons verdubbeld en gedoneerd aan Natuurmonumenten

Hoe werkt het?

Met de CO2-calculator berekent u eenvoudig de CO2-uitstoot van uw post- en pakketzendingen. In de CO2-calculator geeft u ook aan of u die uitstoot wilt compenseren. Doe het vandaag nog, dan maken we post samen groener.

Bereken in 3 stappen uw CO2-uitstoot met de CO2-calculator:

 1. Geef het aantal post- en pakketzendingen voor binnen- en buitenland door.
 2. Vul uw gegevens en PostNL-klantnummer in.
 3. Controleer en geef akkoord.

Heeft u vragen? Stuur een e-mail naar groenepost@postnl.nl.

Naar de CO2-calculator

Wilt u uw CO2-uitstoot compenseren?

Want dan investeert u uw CO2-uitstoot in hoogwaardige en duurzame klimaatprojecten met het Gold Standard-keurmerk. Afgelopen jaren is internationaal gekozen voor een aantal windmolenprojecten in Turkije, China en Taiwan. Maar ook in Nederland investeren we samen met u in duurzame projecten van Natuurmonumenten. In 2017 is er geïnvesteerd in natuurgebied Ramenberg in Loenen. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de bijdrage die ú samen met andere deelnemers inlegt. Tot 50.000 euro wordt het totale bedrag verdubbeld. Per jaar wordt met uw hulp minimaal 25.000 euro aan Natuurmonumenten overgemaakt.

Ook Webshop Allekabels koos voor Groene post

MVO is een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering en daarom zocht Allekabels naar een duurzame logistieke verwerking van de bestellingen. Afvalscheiding, LED-verlichting, zonnepanelen én Groene post waren de oplossing. Eind 2015 koos webwinkel Allekabels in Kerkrade (200.000 artikelen en ruim 1,5 miljoen klanten) voor Groene post. Hiermee compenseert het bedrijf de CO2-uitstoot die gepaard gaat met de bezorging van alle post en maar liefst 1.300.000 pakketten op jaarbasis.

'Dat PostNL nadenkt over de beperking van CO2 en fijnstof, en op die manier bijdraagt aan een betere leefbaarheid, is zeker van belang bij de leverancierkeuze. Al gaat het uiteindelijk wel om het totaalpakket. Maar de combinatie van dit alles maakt dat we meer dan tevreden zijn.' (Constantijn Souren, Chief Operations Officer bij Allekabels).

Wat kunt u zelf doen om uw Direct Mail groener te maken?

Door te kiezen voor Groene post compenseert u de CO2-uitstoot van uw post en pakketten. Met onderstaande tips kunt u uw uitstoot van CO2 én andere schadelijke stoffen verminderen:

 • Gebruik een schoon, gecontroleerd en ontdubbeld adressenbestand: zo voorkomt u overbodige en verkeerd geadresseerde post en retourpost. Wij kunnen u daarbij helpen.
 • Gebruik gerecycled papier van hout, afkomstig uit bossen die duurzaam worden beheerd: zoals het papier met een FSC- of PEFC-keurmerk.
 • Werk samen met leveranciers die in het bezit zijn van een milieumanagementsysteem. Door eisen te stellen aan leveranciers ontstaat een kettingreactie, waardoor we de hele keten groener maken.
 • Vermijd gebruik van onnodig veel inktkleuren. Hoewel inkt steeds milieuvriendelijker wordt, is minimaal gebruik altijd het meest duurzaam.
 • Bedruk uw mailing dubbelzijdig. Dit scheelt u de helft aan papier en iedereen is er al aan gewend.
 • Vermijd overbodig plastic en verpakkingsmateriaal. Plastic en folie zijn niet afbreekbaar en kosten nogal wat energie bij het produceren ervan.

Wat kost het?

Hoe meer post en pakketten u per jaar verstuurt, hoe hoger uw CO2-uitstoot is en daarmee ook uw bijdrage. De minimale bijdrage is 5 euro. Dit bedrag wordt automatisch met u verrekend.

Groene post geverifieerd door FIRA

Het CO2-compensatieprogramma Groene post is geverifieerd door FIRA Sustainability B.V. Zie ook de toelichting van PostNL en de verificatieverklaring van FIRA.

Wat betekent dit voor u?

 • De methode die in de CO2-calculator wordt gebruikt is betrouwbaar voor het berekenen van de CO2-uitstoot per postzending.
 • Heeft u de postverspreiding van PostNL opgenomen in uw totale CO2-uitstoot? Dan kunt u de CO2-compensatie van het Groene post-programma in mindering brengen op uw eigen uitstoot en vermelden in uw MVO-verslaglegging.

Wat zit niet in de berekening van de CO2-uitstoot?

 • De CO2-uitstoot van het poststuk en/of pakket zelf. Bijvoorbeeld de CO2-uitstoot gerelateerd aan de productie van de inhoud, het verpakkingsmateriaal en het gebruik daarvan.
 • De CO2-uitstoot voor verzending van pakketten naar het buitenland. Op dit moment worden pakketverzendingen, buiten Nederland en zwaarder dan 2 kg, nog niet gecompenseerd. Binnenkort kunt u ook de uitstoot voor deze stukken compenseren.