PostNL heeft grootste aantal duurzame pakkettensorteercentra

Dak zonnepanelen

Den Haag, 11 november 2022 - Met de recente BREEAM-certificering van 25 pakkettensorteercentra laat PostNL zien dat het koploper is op het gebied van duurzame sorteercentra. De acht nieuwgebouwde PostNL sorteercentra behoren met de hoogst haalbare niveaus “Outstanding”(7) of “Excellent” (1) tot de meest duurzame bedrijfsgebouwen van Nederland.

Alle PostNL sorteercentra worden sinds 2017 gebouwd volgens de BREEAM-NL Nieuwbouw richtlijnen. De overige 17, eerder gebouwde, sorteercentra zijn flink verduurzaamd door gebruik te maken van bijvoorbeeld duurzame materialen, ledverlichting in de bedrijfshallen, zonnepanelen op de daken en installaties om warmte terug te winnen. Deze sorteercentra zijn inmiddels BREAAM-NL In Use gecertificeerd. Op deze 25 pakkettensorteercentra liggen in totaal 26.067 zonnepanelen, waarmee in 2021 in totaal ruim 6,6 miljoen kWh is opgewekt.

Iris van Wees, Directeur Operatie: “We zijn trots op deze stap; met de verdere verduurzaming van onze pakkettensorteercentra en de aanleg van laadinfrastructuur bouwen we elke dag aan een meer duurzame logistieke sector. Als grootste post- en pakkettenbedrijf in de Benelux hebben we daarin een voorbeeldrol.”

Laadpleinen

Omdat PostNL duurzame bezorging belangrijk vindt, worden op al deze sorteercentra laadpleinen met gemiddeld 20 laadpalen aangelegd. Hiermee kunnen gemiddeld 28 pakketbussen per locatie elektrisch rijden. Vanaf de pakkettensorteercentra vertrekken daardoor steeds meer elektrische pakketbussen om vanaf daar de last mile uitstootvrij te bezorgen.

BREEAM-certificaat

BREEAM is het duurzaamheidskeurmerk voor het realiseren van duurzame gebouwen met minimale milieu-impact. Hiervoor investeert PostNL onder meer in duurzame materialen, de plaatsing van zonnepanelen en warmte-terugwin-installaties. Bovendien worden gebouwen waar mogelijk gasloos. De energie die PostNL in de sorteercentra gebruikt is CO2-emissievrij. Dit doen we door het gebruik van zonnepanelen, zuinig energieverbruik en inkoop van duurzame energie met zogenaamde Garanties Van Oorsprong (Nederlandse).