Het rijtjeshuis is ook echt Typisch Nederlands 

Typisch Nederlands

Den Haag, 14 juni 2021. Niets zo Nederlands als het rijtjeshuis. Geen land ter wereld heeft zoveel rijtjeshuizen als ons land. Driekwart ervan dateert van na 1945. Met het postzegelvel Typisch Nederlands – rijtjeshuizen brengt PostNL een ode aan het woningtype waar 60 procent van de Nederlanders zich thuis voelt. 

De serie Typisch Nederlands besteedt in 2021 aandacht aan woningtypen en gevels die kenmerkend voor ons land zijn. Eerder verschenen al postzegels over stolpboerderijen, houten huizen, grachtenpanden en woonboten. De nieuwste postzegels over rijtjeshuizen zijn de laatste uit de serie van dit jaar.    

Identieke woningen   

Van de 7 miljoen woningen in ons land staan er 4 miljoen in een rijtje. De oorsprong van dit huizentype in Nederland ligt in de identieke woningen in de hofjes, waarvan de eerste aan het eind van de 15e eeuw zien verschijnen. De meeste rijtjeshuizen zijn na de Tweede Wereldoorlog gebouwd, de nieuwste in de vinexwijken sinds 1995.   

Brabants vestingstadje   

Op de postzegels Typisch Nederlands – rijtjeshuizen staat een kleurrijke illustratie van moderne rijtjeshuizen in een verder lege straat. De jonge bomen voor de huizen zijn volop in blad en de lucht heeft een zomerse kleur blauw. De rijtjeshuizen op de postzegels staan in werkelijkheid midden in de nieuwbouwwijk Brandevoort in het westen van Helmond. Het centrum van Brandevoort is opgezet als een oud Brabants vestingstadje, met bijbehorende stadswal, grachten en herenhuizen.   

Steeds net anders   

De ontwerper van de postzegels is Edwin van Praet, van Total Design in Amsterdam. In zijn zoektocht naar rijtjeshuizen stuitte hij bij toeval op de foto van de huizen in Brandevoort. “Het is een kleurrijk beeld, onder meer dankzij de zonneschermen”, aldus Van Praet. “Achter de gevels lijken de huizen ongetwijfeld sterk op elkaar, maar de buitenkant is steeds net anders: de hoogte, het ritme van de ramen, het type deuren, de kleur van de bakstenen.”   

Historiserende architectuur   

De typische stemming die Van Praet in zijn illustratie oproept, komt onder meer doordat hij nauwelijks van kleurverloop of schaduwwerking gebruikmaakt. De diepte zit juist wel in het landschap en de lucht. Van Praet: “Wat sfeer betreft past deze uitgifte mooi in de serie. De andere woningtypen uit de serie zijn ouder, maar door de historiserende architectuur van de rijtjeshuizen in Brandevoort passen ze er toch goed bij.”   

Verkrijgbaarheid   

Het postzegelvel Typisch Nederlands – rijtjeshuizen telt 6 gelijke postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 14 juni 2021 verkrijgbaar bij de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald. 

Voor meer informatie en foto’s: 
PostNL Corporate Communicatie  
T: 088 - 868 82 60  
E: mediarelations@postnl.nl